Medicul Radu Lupescu din Franța, profesorul de psihologie Dan Caragea din Portugalia și profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș din Cluj-Napoca au explicat în cadrul dezbaterii HotNews.ro LIVE ce măsuri au luat alte țări europene, astfel încât populația să se vaccineze și să reducă astfel efectele pandemiei, în comparație cu România unde rata de vaccinare este la 33%, iar numărul deceselor a ajuns printre cele mai ridicate din lume.

cover Romania in EuropaFoto: Hotnews

În România s-au înregistrat ieri 574 de decese din cauza Covid (cele mai multe de la începutul pandemiei), 18.863 cazuri noi și 1.805 cazuri grave, un bilanț care l-a determinat pe președintele Iohannis să afirme, într-o conferință de presă, că „România trece printr-o dramă națională de proporții teribile”.

În plus, astăzi la Cotroceni va avea loc o ședință cu responsabilii guvernamentali implicați în combaterea pandemiei pentru „stabilitatea unor restricții clare.”

Întrebat în cadrul dezbaterii HotNews.ro LIVE spre ce anume se îndreaptă România în acest moment, profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș a spus că „suntem în acest moment într-un proces de imunizare naturală (din cauza lipsei vaccinării), în care virusul trece prin populație și expune un procent mare din oameni, ceea ce va produce un număr extrem de mare de morți”.

În opinia expertului, este necesar un lockdown rapid, cu școlile trecute în online și chiar și așa rezultatele vor fi simțite abia după două-trei săptămâni.

De aceeași părere este și medicul Radu Lupescu, specialist în anestezie și terapie intensivă în Strasbourg, Franța, care mai spune că având în vedere situația gravă din acest moment, în România ar mai trebui și cooptarea rapidă a cât mai multor servicii private pentru primirea pacienților în stare gravă.

Radu Lupescu a mai spus că, datorită vaccinării masive, în Strasbourg, secțiile ATI din spitale „sunt relativ goale”. În „septembrie, din cei 13 pacienți de la ATI din Strasbourg era vaccinată o singură persoană. Imensa majoritate a celor spitalizați sunt persoane nevaccinate”, a mai explicat medicul Radu Lupescu.

În același timp, viața în Franța se apropie de normal dar se respectă regulile: „Am fost în weekend la un meci de fotbal cu 25 mii de oameni, la Strasbourg. Accesul a fost cu certificat COVID, toată lumea purta mască”.

Cine i-a convins pe oamenii din Portugalia și Franța să se vaccineze?

Profesorul de psihologie Dan Caragea, care locuiește în Portugalia, a explicat că „nu a fost necesar să-i convingă cineva pe portughezi”, pentru că nu a existat o opoziție reală împotriva vaccinării.

„În momentul când au fost 7 mii de cazuri și 100 de morți pe zi, a fost ceva teribil pentru Portugalia și toată lumea a înțeles că e necesară vaccinarea ca să nu mai moară oameni”.

În plus, mai spune profesorul Caragea, Portugalia este o țară turistică care a suferit mult din cauza restricțiilor, iar oamenii au vrut să iasă cât mai repede din această situație.

„Antivaccinismul a fost și este o realitate extrem de marginală în Portugalia”, explică Dan Caragea.

În ceea ce privește Franța, aceasta este o țară unde vaccinarea a debutat foarte prost. Un sondaj din martie 2021 arată că doar 49% voiau să se vaccineze în timp ce 30 % refuzau categoric. 36% din populație credea că guvernul este pe mână cu companiile farmaceutice pentru a promova vaccinarea.

Medicul Radu Lupescu spune că restricțiile impuse celor nevaccinați în Franța au convins mulți oameni să se vaccineze. În ceea ce privește obligativitatea vaccinării aceasta a existat doar pentru personalul medical și pentru cei din căminele de bătrâni, nu și pentru populația generală.

De ce au fost proteste în Franța?

Medicul Radu Lupescu a explicat că la un moment dat erau 200 de mii de oameni în stradă, dar, deși printre aceștia erau și anti-vacciniști, marea majoritate protestau împotriva restricțiilor, nu a vaccinurilor. În același timp cu protestele, 250 de mii de francezi se vaccinau în fiecare zi.

De ce medicii de familie din Franța și Portugalia au participat în număr mare la vaccinare, în timp ce în România au preferat să stea pe margine?

Răzvan Cherecheș spune că în România nu s-au făcut cursuri și nu s-au asigurat „documente pentru suport informațional”. Astfel, o parte din medicii de familie și-au luat informații despre covid din mass-media.

„Nu au primit suport și nici nu au fost implicați în fazele inițiale, au fost lăsați pe cont propriu și a durat mult și până s-a decis plătirea suplimentară pentru vaccinare”, spune expertul în sănătate publică.

Acesta mai critică și faptul că în sistemul medical din România se pune mai mult accent pe spitale în loc să se pună accent pe medicina primară, pe medicii de familie, acolo unde oamenii prima dată când au o problemă de sănătate.

Lucrurile au stat complet diferit în Franța. Radu Lupescu susține că medicii de familie au primit în luna ianuarie un ghid al vaccinării pentru a nu întâmpina dificultăți atunci când trebuie să explice pacienților ce sunt vaccinurile anti-COVID și care sunt efectele acestora.

„În Franța, pacienții sunt trimiși în mod natural către medicul de familie, deși accesul la specialiști este liber. Dar oamenii au încredere în medicii de familie. Este natural și foarte important acest proces”, spune Radu Lupescu.

Cum au reacționat autoritățile din Franța și Portugalia la răspândirea informațiilor false despre vaccinuri și pandemie, comparativ cu România?

Profesorul Dan Caragea susține că în Portugalia în primul rând presa a fost responsabilă în ceea ce privește acest subiect. „Trunchiul mass-media, inclusiv televiziunile la care se uită cei mai mulți oameni, a fost curat. Apoi a existat un medic care s-a exprimat public împotriva vaccinului care a fost suspendat de Colegiul Medicilor. De asemenea, un magistrat care s-a exprimat împotriva respectării regulilor a fost dat afară din magistratură”, spune Dan Caragea.

„În Franța, toate cadrele medicale care nu au vrut să se vaccineze au fost suspendate. Colegiul Medicilor a spus clar că vaccinarea este o obligație morală și deontologică”, a completat și Radu Lupescu.

Ce se întâmplă în România în acest timp? „Sunt tot felul de persoane, inclusiv medici, care vorbesc împotriva vaccinării fără niciun fel de sancțiune. Sunt preoți care vorbesc împotriva vaccinării fără niciun fel de sancțiune. Asta e problema: fiecare poate să facă și să vorbească orice fără a fi sancționați”, explică Răzvan Cherecheș.

Există în Franța o loterie a vaccinării sau campanii precum cea din România „vaccinare și mici”?

„A existat la un moment dat această discuție (loteria vaccinării), dar nu s-a mai aplicat, pentru că nu a mai fost nevoie”, spune medicul Radu Lupescu.

Ce atitudine au avut bisericile în Portugalia și Franța în privința vaccinării?

„Biserica nu s-a făcut auzită în Franța în această privință, nu a existat nicio voce contrară vaccinării. Iar Papa s-a exprimat foarte clar pro-vaccinare”, a explica medicul Radu Lupescu.

Ce au greșit autoritățile din România în ceea ce privește vaccinarea?

Profesorul Răzvan Cherecheș spune că ceea ce se întâmplă acum este rezultatul a 30 de ani de subfinanțare a sistemului medical, a faptului că nu există campanii de sănătate publică, INSP este o instituție anchilozată și inertă iar Ministerul Sănătății este populat cu indivizi numiți politic.

„La acestea, adunate în timp, se adaugă o clasă politică actuală care nu e orientată spre măsuri pentru sănătate care să sprijine populația”, spune Cherecheș.

Cum arată viitorul în Franța, Portugalia, România?

Profesorul Răzvan Cherecheș spune că în acest moment în România suntem ca într-un camion plin cu bolovani lansat spre prăpastie și că este necesar un lockdown total, cu școlile trecute în online. Chiar și așa, spune expertul, rezultatele, adică intrarea pe un platou în ceea ce privește numărul de cazuri, se vor vedea peste două-trei săptămâni.

„Dacă vrem clar să ieșim din pandemie, trebuie măsuri restrictive și control, comunicare largă și oprirea celor care comunică știri false”, completează și Radu Lupescu.

În Franța, există 1.050 pacienți în stare gravă, dar numărul este în scădere. Chiar dacă cifrele sunt foarte bune, trebuie să fim atenți, nu să ne relaxăm total”, mai spune medicul român din Franța.

Cu o populație vaccinată în proporție de peste 90 % (e vorba de cea eligibilă, adică peste 12 ani), și cu 800 de noi cazuri pe zi, Portugalia privește viitorul la fel de relaxată ca și Franța.

Acest articol face parte din proiectul „România în Europa”, o inițiativă HotNews.ro, susținută de Fundația Konrad Adenauer. Opiniile prezentate în materialele proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția partenerului nostru.