Simona Halep a făcut pasul în optimile turneului WTA de la Moscova (Kremlin Cup) după un meci intens cu incomoda Anastasia Potapova (68 WTA). Jucătoarea noastră a profitat din plin de experiența superioară, iar victoria s-a conturat în două seturi, scor 6-1, 6-4 (după o oră și 30 de minute). Nu a fost însă deloc o partidă lejeră, Simona arătând în unele momente lipsa meciurilor oficiale.

Simona HalepFoto: Mike Kireev/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

La o primă vedere, scorul ar putea duce cu gândul la o victorie fără probleme a Simonei. Nu a fost însă cazul, mare parte dintre gameuri încheindu-se în "prelungiri".

Adeptă a unui stil de totul sau nimic (model Jelena Ostapenko), Anastasia a dominat clar la capitolul loviturilor câștigătoare. A furnizat însă din plin și erori neforțate, iar victoria Simonei a fost de fapt una a experienței.

Halep a avut destule momente bune, în care a arătat bine din punct de vedere fizic și în care a venit cu lovituri care i-au adus avantajul pe tabelă. S-a simțit însă și lipsa meciurilor oficiale, a ritmului dat de partidele jucate în circuitul mondial.

În setul al doilea, Simona a condus cu 3-1, dar o scădere a nivelului de joc i-a permis adversarei o serie de trei gameuri câștigate la rând. Până la urmă, Halep a fost capabilă să închidă meciul în două seturi, 6-1, 6-4, la capătul unui duel de o oră și 30 de minute.

Rezumatul partidei dintre Simona Halep și Anastasia Potapova:

Statistica partidei dintre Simona Halep și Anastasia Potapova

Ași: 0-0

Duble greșeli: 2-7

Puncte câștigate cu primul serviciu: 64%-54%

Lovituri câștigătoare: 7-20

Erori neforțate: 21-33

Puncte de break câștigate: 6/13 vs 3/8

Total puncte câștigate: 70-57

Durată meci: 1h 30 min.

De știut:

  • Pentru un loc în sferturi, Simona Halep se va duela cu învingătoarea partidei dintre Veronika Kudermetova (32 WTA) și Oksana Selekhmeteva (238 WTA, venită din calificări).
  • Pentru calificarea în turul al doilea, Halep va primi 8.200 de dolari şi 55 de puncte WTA.
  • Simona a câștigat competiția de la Moscova la ediția din 2013.

Desfășurarea meciului Simona Halep - Anastasia Potapova 6-1, 6-4

6:4 Simona ajunge la o scurtă, mult efort, dar Anastasia o pasează fără emoții. Agresivă la retur, Potapova trece în avantaj pe tabelă (15-30). Serviciul la teu o ajută pe Halep (30-30). Ce punct urmează... Invitată la atac, Anastasia nu refuză oportunitatea: minge de break. Halep controlează raliul cu forehandul, iar apoi închide punctul cu ajutorul unui smash de pe mediană.

Încă o eroare cu reverul, a doua minge de break pentru Anastasia. Simona rezistă într-un raliu dur, încă o egalitate. Cu terenul liber, Halep trimite în aut cu dreapta inversă...Ce eroare! Salvează situația cu un voleu drive de forehand. Prima minge de meci, serviciul a fost decisiv.

Meciul nu se încheie: Simona încearcă un contre-pied, dar mingea nu prinde terenul. A doua minge de meci, Potapova a ratat atacul. Până la urmă, Halep câștigă meciul și face pasul în optimile turneului de la Moscova.

5:4 Simona comentează după ce comite încă o eroare. Este un pasaj al meciului în care se fac foarte multe greșeli din ambele părți. Halep variază bine pe înălțime, iar Anastasia este incomodată de această tactică. Rusoaica greșește, iar Simona trece în avantaj cu break: 5-4. Va servi pentru calificarea în optimile de la WTA Kremlin Cup.

4:4 Simona nu mai este agresivă, lovește uneori parcă la siguranță, iar Anastasia atacă cu mult succes. O eroare cu reverul a Simonei, după un serviciu bun. Rusoaica face unele cadouri, iar apoi serviciul o ajută pe Halep. A trecut cu bine peste un game dificil.

3:4 Anastasia a prins elan: lovește precis, o ține pe Simona departe de baseline, iar controlul meciului este al ei în aceste momente. Nu doar că își câștiga gameul de serviciu, dar Potapova trece pentru prima dată în avantaj pe tabelă în acest meci (4-3).

3:3 Venită la o scurtă, Simona nu-și găsește pașii, iar execuția este una ratată. Game început cu stângul. Din defensivă, sliceul de rever al Simonei se oprește în fileu (0-30). Minge de break pentru Potapova, după ce Halep trimite în plasă cu dreapta. Din defensivă, Simona nu mai poate returna cu un rever, iar rusoaica face breakul. Este 3-3, după ce Halep a avut 3-1 și controlul meciului...

3:2 Simona dă unele semne de relaxare, iar Anastasia profită și se distanțează la 40-0. Este primul game câștigat cu serviciul de către rusoaică în acest meci.

3:1 Potapova stă bine în schimburi până la un punct, iar acolo se vede lipsa experienței: vrea cu orice preț să atace din orice loc, iar erorile nu au cum să nu vină. Sunt uneori lovituri cu grad ridicat de risc. Face și Halep a doua dublă a meciului. De la 40-0, gameul se strânge, dar Simona îl închide la timpul oportun. Halep conduce cu 3-1 în setul al doilea.

2:1 Anastasia continuă cu dublele greșeli, este a șaptea în total. Retur direct câștigător al Simonei: dreapta inside-out perfectă. Halep irosește prima minge de break: reverul a ratat ținta. Într-un punct în care domina, Simona ratează o dreapta inside-in care îi era la îndemână...Revine însă în schimbul următor: unul câștigat fără emoții.

Potapova are ceva noroc, mingea cade pe tușă, iar Simona are dubii că mingea ar fi fost bună. Nu a cerut reluarea, mingea de break a fost salvată. Potapova nu a mai avut ce face până la urmă: Simona a valorificat până la urmă avantajul de la retur și acum conduce cu 2-1 în setul al doilea.

1:1 Din păcate, un game rău făcut de Simona: fără timing pe execuții, cu un serviciu unu care nu prea a ajutat-o: 0-40. Lasată pe spate și fără control pe lovitură, Halep trimite în aut de pe mediană: este egalitate la 1 în setul al doilea.

1:0 Din defensivă, Simona găsește colțul terenului cu un backhand minunat! Potapova face o dublă greșeală, pare ușor descumpănită. O ajută însă fileul pe rusoaică, iar Simona nu are nicio șansă să mai ajungă mingea. Agresivă pe un serviciu doi moale, Halep nu o iartă pe adversară.

Încă o dublă, dar Potapova este cruțată de Simona pe un lung de linie. A doua minge de break ratată de jucătoarea noastră. Până la urmă Halep face breakul: a trimis mult pe mediană, nu i-a deschis terenul adversarei, iar Potapova și-a pierdut răbdarea și a comis erori.

6:1 Potapova și-a pierdut cumpătul, atacă haotic, ratează mult, iar gameul este câștigat la zero de Simona. 6-1 pentru jucătoarea noastră. Halep s-a impus grație experienței, fosta lideră mondială judecând mult mai bine momentele importante din primul set.

5:1 Din defensivă, Anastasia reușește un lob perfect. Lovitură spectaculoasă a rusoaicei. Potapova își pierde cumpătul, comite mai multe erori, iar Simona revine într-un game care părea jucat. Potapova își vede de planul tactic, totul pe cartea ofensivei.

Halep nu renunță la acest game: face pasul în față și închide punctul cu o dreaptă în lungul liniei. Anastasia a condus în ultimele două gameuri, dar lipsa constanței a costat-o pe rusoaică. Se face 5-1, iar Halep servește pentru a închide primul set.

4:1 Simona ratează un backhand, iar startul de game nu este unul fericit. Încă o eroare a Simonei, de această dată pe un cross scurt de forehand. Nici Anastasia nu se lasă mai prejos: două erori, iar prima reacție este aceea să dea cu racheta de pământ.

Pe o minge joasă, moale, Halep încearcă un rever pe partea mai înaltă a fileului, dar mingea nu prinde terenul.

Potapova face cadouri, iar un voleu aparent lejer de lângă fileu rămâne în plasă: gameul este al Simonei, după ce rusoaica a avut minge de break.

3:1 Anastasia pune multă forță în execuții, Simona nu prea are timp de reacție atunci când îi oferă adversarei șansa să atace. Potapova are un forehand exploziv, iar defensiva Simonei este pusă serios la încercare. Vine și o dublă greșeală. Un raliu senzațional îi revine rusoaicei, după ce Halep a încercat o scurtă (destul de înaltă, totuși).

A doua dublă greșeală din acest game: lovituri senzaționale, urmate de erori simple. Este amestecul oferit în aceste momente de rusoaică.

Uneori, prea multă încredere dăunează: Potapova încearcă lovituri câștigătoare din aproape orice poziție, gameul se prelungește.

Simona își vede de treabă, stă în schimburi, iar rezultatul îi surâde. Halep face breakul și conduce acum cu 3-1.

2:1 Simona încearcă să preia inițiativa, dar momentan primul serviciu nu prea o ajută. Greșește apoi cu o dreaptă în cross scurt, iar lucrurile se complică în acest game. Avem până la urmă de-a face cu un schimb de breakuri: este 2-1 pentru Simona. Sportiva noastră a ratat șansa desprinderii la 3-0...

2:0 Anastasia lovește foarte puternic de pe ambele părți, Simona reușește până acum să neutralizeze destul de bine puterea loviturilor. Pe un lung de linie, Potapova prinde tușa, șansă importantă avută de rusoaică. Anastasia vrea parcă să facă toate punctele: loviturile câștigătoare se împletesc cu erorile neforțate. Ar fi și greu să nu comiți erori cu un asemenea stil ofensiv de joc...

Prinsă ușor pe vârfuri, Simona ratează un backhand și irosește o minge de break. Anastasia speculează orice minge mai scurtă a jucătoarei noastre, iar așa dispare și a doua șansă de break.

Până la urmă, Halep face breakul după cel mai frumos raliu de până acum al partidei. Simona conduce cu 2-0 în primul set.

1:0 A început partida de la Moscova cu Simona la serviciu. Potapova joacă fiecare punct cu maximă agresivitate. Este, dacă vreți, un stil asemănător cu cel al Jelenei Ostapenko. Nu sunt însă probleme în primul game, unul câștigat la 15 de sportiva noastră.

Cele două s-au duelat o singură dată, la "Melbourne 500 Gippsland Trophy 2021", atunci când Simona s-a impus în două seturi, scor 6-4, 6-4.

VTB Kremlin Cup se dispută în perioada 18-24 octombrie la Moscova, pe hard indoor, face parte din categoria WTA 500 și are premii totale în valoare de $565.530. Simona Halep a câștigat turneul în 2013, iar ultima ediție i-a revenit elvețiencei Belinda Bencic (în 2019).