Economia Chinei a încetinit în trimestrul al treilea - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3946miercuri 08 dec 2021

Economia Chinei a încetinit în trimestrul al treilea

de I.B. Marţi, 19 octombrie 2021, 1:16
- a A+
Imagine
China a anunţat luni o încetinire netă a creşterii sale economice în trimestrul al treilea (+4,9% pe an). În trimestrul al doilea din 2021, produsul intern brut (PIB) al ţării înregistrase o creştere de 7,9% pe an, după un salt în perioada ianuarie-martie (18,3%).


Această încetinire era anticipată. Un grup de analişti consultaţi de AFP mizau totuşi pe o încetinire mai puţin pronunţată (5%).

De la un trimestru la altul, creşterea gigantului asiatic progresează cu numai 0,2%, un ritm mult inferior celui din perioada aprilie-iunie (1,3%).

"Incertitudinile legate de conjunctura mondială se accentuează, în vreme ce relansarea internă rămâne instabilă şi inegală", a arătat Biroul Naţional de Statistică (BNS).
Penurii şi problemele Evergrande, surse de îngrijorare

Deşi discutabilă, cifra oficială privind PIB-ul Chinei este urmărită îndeaproape, ţinând cont de ponderea ţării în economia mondială. Aproape scăpată de Covid-19, China îşi vede relansarea ameninţată de creşterea mare a preţului materiilor prime, în special al cărbunelui, de care ţara este dependentă pentru a-şi alimenta centralele electrice.

Rezultat: centralele merg cu încetinitorul, în ciuda cererii mari, iar electricitatea este raţionalizată, ceea ce duce la o creştere a costurilor de producţie pentru întreprindri.

Alt motiv de îngrijorare pentru economişti: problemele Evergrande şi un eventual faliment al gigantului din imobiliar. Acest sector, care este în mod tradiţional una din locomotivele economiei chineze, a jucat un rol cheie în relansarea post-pandemie.

Oficial, guvernul chinez urmăreşte un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în acest an. Fondul Monetar International (FMI) mizează pe o creştere de 8% a PIB-ului celei de-a doua economii mondiale.


356 de afisariNiciun comentariu
comenteaza