Matteo Salvini se apără, încearcă să nege înfrângerea de la alegerile administrative 2021. Giorgia Meloni, pe de altă parte, recunoaște că a pierdut, dar spune că nu este un dezastru, potrivit Repubblica.

HotNews.roFoto: Hotnews

Liderul Ligii Nordului subliniază absenteismul și îi atacă apoi pe jurnaliști (vinovați de faptul că au dezvăluit scandalul Morisi și legăturile neofasciste ale Ligii și ale formaţiunii Fratelli d'Italia) și pe ministrul Lamorgese, pentru gestionarea ciocnirilor de la Roma, sâmbătă, 10 octombrie. Faptul că ministrul de interne „folosește tunuri cu apă împotriva oamenilor muncii și mănuși de catifea împotriva squadriştilor, mă uimește și mă îngrijorează”, acuză secretarul Ligii Nordului.

Pe de altă parte, președintele Fratelli d'Italia, spune: "Trebuie să recunoaștem că centrul-dreapta iese înfrânt din aceste alegeri administrative. Suntem cu toţii conștienți de acest lucru. Nu suntem în stare să smulgem marile orașe din mâinile centrului-stânga. Acest lucru necesită o evaluare aprofundată din partea centrului dreapta".

Potrivit lui Meloni "rămâne o temă care ne penalizează: cele trei partide au 3 poziții diferite. Când o parte din centru-dreaptă guvernează împreună cu centrul-stânga, este normal ca acest lucru să îngreuneze crearea unei alternative clare și provoacă dezorientare în electoratul de centru-dreapta, în special în turul al doilea. Am fost penalizați în special în turul al doilea". Din acest motiv, cere imediat organizarea, săptămâna aceasta, a unei reuniuni cu Salvini și Berlusconi pentru a clarifica linia politică a centrului-dreapta.

Liderul Ligii Nordului a comentat rezultatele în jurul orei 17. Le-a urat „succes” lui Roberto Gualtieri, lui Stefano Lo Russo și lui Roberto Dipiazza pentru victorie și a subliniat că „alegerea minorităților minorităților” nu reprezintă o problemă. Meloni este şi ea de acord cu această „justificare” numerică și spune că „Gualtieri a fost ales cu voturile a doar 24% din totalul alegătorilor. Cred că nu se poate bucura nimeni”.

Problema absenteismului nu există, însă Salvini folosește acest argument pentru a evita să vorbească despre ceea ce toți analiștii definesc ca fiind o înfrângere clară. „Cine conducea marile orașe a fost confirmat”, spune Salvini. Centrul-dreapta a câștigat în patru municipii: Trieste, Pordenone, Grosseto, Novara, dar a pierdut în două orașe pe care le-a condus, Savona și Cosenza. Date pe care Salvini nu le aflase încă atunci când a afirmat: „Acum, când nu s-a terminat încă numărarea voturilor, centrul-dreapta are mai mulți primari decât în urmă cu 15 zile, înainte de scrutin. Dacă matematica nu este o opinie, chiar în acest moment centrul câștigă doi primari, trecând de la opt, la zece în orașele în care s-a mers la balotaj. Este evident, că am fi preferat să câștigăm la Roma, dar cetățenii au întotdeauna dreptate".

La Roma, Torino și Trieste au fost confirmați primarii aflaţi deja în funcţie ", continuă Salvini asociind Mişcarea 5 Stele cu PD-ul.

„Gualtieri ar fi câștigat oricum, dar să organizeze o demonstrație sâmbătă .... Îi repet lui Draghi, trebuie să organizăm o întâlnire cu ministrul Lamorgese”. Salvini l-a atacat din nou pe ministrul Lamorgese „deoarece a existat o gestionare defectuoasă a ordinii publice”.

Fasciștii există doar în manualele școlare

În ceea ce priveşte subiectul dizolvării partidului Forza Nuova, liderul Ligii Nordului adaugă: „Problema nu este dreapta sau stânga, fasciștii sau comuniștii, ci campania suprarealistă din aceste zile în care au fost urmăriţi fasciștii care există doar în manualele școlare”.