Ministrul Energiei: Vești bune pentru milioane de români! Consumatorii casnici vor plăti maxim 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3946miercuri 08 dec 2021

Ministrul Energiei: Vești bune pentru milioane de români! Consumatorii casnici vor plăti maxim 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut

de V.M. Luni, 18 octombrie 2021, 20:04
- a A+
Imagine
Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, anunță, luni seară, "vești bune pentru milioane de români", și anume că, în urma adoptării măsurilor de compensare și plafonare ale prețurilor la energie, consumatorii casnici vor plăti în continuare maximum 71 de bani pe KWh, "exact cât plăteau anul trecut".


"Vești bune pentru milioane de români! Consumatorii casnici vor plăti maxim 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut. Asta după ce am adoptat măsuri de compensare și plafonare ale prețului la energie și gaze naturale, pentru a-i ajuta pe cetățeni să treacă cu bine peste această iarnă", a scris luni seară, pe Facebook , Virgil Popescu.

Potrivit ministrului, "românii nu trebuie să facă absolut nimic decât să își monitorizeze consumurile".

"Am mărit grila de consum, nu mai sunt 200 de kWh, în urma amendării din Parlament pragul de consum lunar este 300 de kWh, plus 10% marja de toleranță. La gaze naturale a rămas același volum: 1.200 de metri cubi. Dacă prețul se duce peste 1 leu pe KWh, intervine plafonul. Pentru un consum de 100 de KWh, valoarea facturii va fi un leu X 100, din care se scade compensarea, deci prețul va fi de 71 de lei", a explicat acesta.


Schema de compensare și de plafonare a prețurilor la energie electrică și gazeCu guvernul demis, PNL a finalizat amendamentele la ordonanța privind schema de compensare ​la plata facturilor la energie electrică și gaze pentru consumatorii casnici în această iarnă. Acestea prevăd si o plafonare a prețurilor finale. De asemenea, se prevede posibilitatea amânării plății facturilor la energie electrică și gaze cu maximum 6 luni și vizează consumul din perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022.


Astfel, clienții casnici, al căror consum de energie electrică în perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022 se situează între 150 kwh-1500 kwh inclusiv(deci maximum 300 kwh lunar) , beneficiază de o compensare de maximum 0,21 lei/kwh aferentă consumului de energie electrică facturat.

Compensația/kwh este contravaloarea în lei a sumei reprezentând media aritmetică a tarifelor reglementate potrivit legislației secundare emisă de către ANRE (tariful pentru serviciul de distribuție al energiei electrice, tariful pentru serviciul de transport și componentele tarifului de transport și tariful pentru serviciul de sistem).

Prețul de referință luat în calcul pentru energia activă este 0,68 lei/kwh și include tarifele reglementate pentru servicii de rețea, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, contravaloarea certificatelor verzi, acciză și TVA.

Valoarea de 0,21 lei/kWh se acordă în cazul în care diferența între prețul final al energiei electrice și prețul de referință este mai mare de 0,21 lei/kWh; în caz contrar compensația acordată este egală cu diferența între prețul final al energiei electrice și prețul de referință.

Compensarea se aplică pentru clienții casnici care au contracte de furnizare de energie electrică cu un preț final al energiei electrice mai mare decât de 0,68 lei/kwh, acesta din urmă fiind considerat preț de referință luat în calcul în cadrul schemei de compensare. Contravaloarea aferentă compensării se determină prin raportare la prețul final al energiei electrice.

Vezi exemple concrete de calcul

16971 de afisariSi
gigilu [utilizator], Luni, 18 octombrie 2021, 21:09
+28/30
de unde se plateste restul? Ca CINEVA plateste. Adica tot romanul si se va vedea asta in explozia preturilor la orice.
Lasă, bey, că noi e buni, dăm reducere, dar
vax_XXL [utilizator], Luni, 18 octombrie 2021, 21:29
+16/22
o să vedeți voi când vine Cioloș cel rău cum pune el taxe mai mari ca să astupe găurile din bujet și o să ne duceți dorul că când furam noi, mânca și gura voastră ceva, dar cu ăștia noi n-o să vă puteți înțelege că iei e niște câini, știm noi de astă-vară.
inca 15 comentarii comenteaza