Echipa rusă, fomată dintr-o actriță, un regizor și un cosmonaut, care a petrecut 12 zile la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) pentru a realiza primul film în spațiu, s-a întors duminică dimineață pe Pământ, potrivit AFP.

Primul film realizat pe orbitaFoto: YouTube

Capsula Soyuz MS-18 care îi transporta pe Yulia Peressild, Klim Șipenko și cosmonautul Oleg Novitsky a coborât sub cerul senin înainte de a ateriza în stepele din Kazahstan la ora 4:36 GMT, ora programată, conform imaginilor difuzate de agenție spațială rusă, Roscosmos.

Regizorul Klim Șipenko, în vârstă de 38 de ani, a apărut ieșind din capsulă, vizibil obosit, dar zâmbitor, fluturând mâna către camerele de luat vederi și persoanele prezente, înainte de a fi dus la medici pentru a-l examina.

Youlia Peressild, 37 de ani, actrița care joacă rolul principal al filmului, selectată din aproximativ 3.000 de candidați, a fost apoi extrasă din capsulă în aplauze, în aceeași stare, înainte de a primi un buchet de flori și de a fi examinată.

Cosmonautul Oleg Novitski, primul care a ieșit din navă, a fost întâmpinat de șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, căruia i-a transmis: „Totul este bine!”.

Cu puțin timp înainte de a se întoarce pe Pământ, Rogozin publicase fotografii ale echipei sale de salvare în drum spre locul aterizării la bordul a zece elicoptere.

"Este o slujbă colosală. Ne bucurăm că echipajul se simte bine, este satisfăcător. Capsula a căzut bine, ceea ce este și un plus, în ceea ce privește extracția", a spus el.

Actrița Yulia Peressild a spus că se simte „tristă” că a părăsit ISS. "Nu am vrut să plec. Dar este clar că acesta este un proces unic", a declarat ea pentru televiziunea rusă.

Cursa spațială pentru exploatări și turism

Înaintea unui proiect american concurent cu Tom Cruise, Yulia Peressild și Klim Șipenko au decolat pe 5 octombrie de la Cosmodromul rus Baikonur din Kazahstan, alături de experimentatul cosmonaut Anton Șkaplerov.

Filmul lor, intitulat provizoriu „Provocarea”, va avea ca rol un chirurg care merge la bordul ISS cu misiunea de a salva viața unui cosmonaut. Doi cosmonauți ruși staționații în prezent pe ISS și Șkaplerov vor apărea ca figuranți.

Într-un context de rivalitate ruso-americană, această aventură cinematografică capătă, de asemenea, aspectul unei noi curse pentru exploatări în spațiu, la 60 de ani după ce primul om a fost pus pe orbită de URSS, Yuri Gagarin.

Roscosmos și-a dezvăluit ambiția anul trecut,după anunțul unui proiect de filmare la bordul ISS cu Tom Cruise, vedeta seriei „Misiune Imposibilă”, în parteneriat cu NASA și compania SpaceX a lui Elon Musk.

Chipenko începuse să filmeze chiar înainte de a ajunge la bordul ISS, în timpul andocării în care actrița l-a ajutat pe cosmonautul Anton Șkaplerov. Și întoarcerea lor pe Pământ a fost documentată de un echipaj de filmare și va apărea în film.

”Experiență complet diferită în spațiu”

Unul dintre producătorii filmului, Konstantin Ernst, șeful canalului de televiziune Pervyi Kanal, a declarat duminică că este „nebun de fericire că totul a decurs cu atât de mult succes”. „Am văzut o mulțime de filme în care greutatea de a fi pe orbită a fost simulată, dar realitatea este complet diferită”, a spus el.

Această inițiativă vine în mijlocul goanei non-științifice pentru spațiu, odată cu creșterea în ultimele luni a zborurilor de agrement, precum cele ale miliardarilor britanici Richard Branson și americanul Jeff Bezos.

Sectorul spațial rus, care a fost mândria Moscovei în perioada sovietică, în special cu punerea pe orbită a primului satelit, primul animal, primul bărbat și apoi prima femeie, este astăzi subminat de probleme.

Pentru Roscosmos, filmul trebuie să restabilească o reputație pătată de scandaluri de corupție, eșecuri în serie și pierderea monopolului profitabil al zborurilor cu echipaj către ISS.

Dacă imaginile au însoțit întotdeauna misiunile în spațiu, de la primii pași pe Lună în 1969 până la publicațiile de pe rețelele de socializare ale astronautului francez Thomas Pesquet, un lungmetraj fictiv nu a fost niciodată filmat pe orbită.

În plus față de film, Roscosmos va conduce în curând un miliardar japonez la ISS, pentru a nu rămâne în urmă în activitatea de turism spațial.