Sistemul sanitar din România este copleșit în aceste zile de pacienții nevaccinați, țara confruntându-se cu un violent val patru al pandemiei Covid-19, relatează Euronews. Mulți români nu au încredere în autoritățile care îi îndeamnă să se vaccineze, ceea ce, parțial, se poate explica prin moștenirea dictaturii lui Nicolae Ceaușescu, mai comentează sursa citată.

HotNews.roFoto: Hotnews

În București, ambulanțele fac cozi în fața spitalului de boli infecțioase ”Matei Balș” unde paturile sunt amplasate pe coridoare, în condițiile în care u mai există locuri libere în saloane și secțiile ATI.

Peste 15.828 de cazuri noi de îmbolnăviri fuseseră raportate în ultimele 24 de ore într-o țară cu o populație în jur de 19 milioane de locuitori. Cel puțin 365 de oameni au murit în acest interval, bilanțul total al deceselor ajungând astfel la peste 41.482, mai preciza sâmbătă sursa citată.

Mulți români nu au încredere în îndemnurile autoriăților de a se vaccina, ceea ce, parțial, este o moștenire a traiului sub dictatura lui Nicolae Ceaușescu. În același timp, mulți sunt influențați de dezinformarea din mediul online și de manipulările potrivit cărora vaccinul ar fi ineficiente sau, mai rău, ar fi periculos.

Dintre statele europene, doar Bulgaria are o rată mai mică de vaccinare.

Doar o treime de români s-au imunizat împotriva coronavirusului, iar consecințele sunt evidente, spune și Adrian Marinescu, directorul spitalului. "În jur de 90% dintre pacienții spitalizați sunt persoane nevaccinate, între 92 și 95%. Practic, persoanele spitalizate care sunt și vaccinate sunt niște excepții”, a mai spus el.