Premierul interimar Florin Cîţu a susținut sâmbătă o conferinţă de presă pe teme economice, la Palatul Victoria. Premierul a venit ”numai cu vești bune pentru români” și s-a lăudat cu ratingurile de țară de la Moody’s și Standard&Poor's.

Florin CituFoto: Guvernul Romaniei

”Echipa guvernamentală a reușit această performanță ca să convingă agențiile de rating americane. Ambele agenții apreciază că această strategie de consolidare fiscală, de reducere graduală a deficitului bugetar, este una credibilă și este susținută în următorii 3 ani de zile”, spune Câțu.

Acesta crede că echipa sa guvernamentală a livrat ”ceea ce așteptau toți romanii de la noi, dar și partenerii internaționali: o puternică creștere economică și o reducere treptată a deficitelor”.

Cîțu dă vina pe presă pentru știri alarmiste și crede ca aceste agenții de rating, care sunt independente, arată că România merge în direcția bună.

”Să ai creștere economică, iar apoi să împarți, asta înseamnă performanță. Românii vor simți în curând efectele creșterii economice, după stabilizarea de acum. Am găsit cele mai bune metode de stabilizare și am găsit cele mai bune resurse pentru Sănătate. Am putut face asta fiindcă am ținut economia deschisă”, mai spune.

Șeful guvernului crede că s-a gestionat bine și criza sanitară, dar admite că această criză nu a fost depășită.

Întrebat dacă vom avea un guvern până la sfârșitul anului, Cîțu a răspuns că speră că nu. A revenit apoi spunând că nu trebuia să se ajungă la această situație.

„Sper că nu. Era cel mai bine să nu fim în această situaţie astăzi aici, pentru că nu aveam o problemă de rezolvat. Acum ştiţi foarte bine, dar discuţiile politice le facem în fiecare zi în altă parte”, a declarat liderul liberal.

Cîțu despre creșterea economică acoperită de inflație. Despre mărirea pensiilor:

  • ”Acesta a fost anul în care stabilizăm situația. Am mărit deja salariul minim cu 11% pentru anul viitor, am venit cu acele măsuri pentru reducerea poverii pentru facturile la energie pentru iarnă. Vom discuta despre salarii, pensii și alocații la construcția Bugetului. Dar lucrurile arată bine. Anul acesta, creșterea s-a dus către Investiții și Sănătate, după cum am promis. La anul vom vorbi altfel de salarii și pensii.

Despre pensiile speciale ale primarilor

  • ”Noi vrem să trecem toate pensiile pe contributivitate. Există o reformă a sistemului de pensii și acolo vor fi prinse toate pensiile”

Când vor resimți românii creșterea economică?

  • ”România are cea mai mare creștere economică din UE și își revine cel mai repede. Începem deja să simțim bunăstarea. Avem resurse suplimentare pe care le-am folosit în Investiții, Sănătate și pentru a reduce costul facturilor fără să mărim deficitul”

Reducerea TVA la facturile de energie pentru IMM de la 19% la 5% pentru o perioadă de şase luni

Premierul interimar Florin Cîţu a afirmat că o soluţie pentru scăderea facturilor la energie o reprezintă reducerea TVA pentru întreprinderile mici şi mijlocii, de la 19% la 5%, pe o perioadă de şase luni, dar o decizie în acest sens urmează să fie luată de Ministerul Finanţelor.

Florin Cîţu a fost întrebat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, ce presupune plafonarea preţurilor energie.

“Forma finală a amendamentelor va fi prezentată luni. Am vorbit în această dimineaţă cu ministrul Energiei. Forma finală a amendamentelor va fi prezentată luni la comisie. Am discutat şi lucruri suplimentare, au mai venit câteva idei cu care sunt de acord. Dacă Ministerul Finanţelor este de acord s-ar putea ca temporar pentru o perioadă de şase luni sau până la sfârşitul lui martie, să reducem TVA pentru IMM-uri. Sunt 500.000 de companii. Deci, temporar, dacă Ministerul Finanţelor spune că este OK să facem acest lucru, am putea să reducem TVA-ul de la 19% la 5% pentru IMM-uri. Este o măsură care ne-a fost prezentată astăzi, că da, este bună, să vedem dacă putem să facem acest lucru temporar, deci doar până la sfârşitul lui martie şi dacă Ministerul Finanţelor este de acord”, a declarat premierul interimar.

El a mai fost întrebat şi despre amânarea plăţii facturilor la energie.

“Vom vedea care este formula optimă. L-am rugat pe ministrul Virgil Popescu să vină cu formula optimă după ce are câteva discuţii. Să vedem dacă se amână până la jumătatea verii, dacă se amână până la finalul anului viitor, dacă se împarte pe mai multe perioade. Sunt mai multe scenarii cu care lucrăm, să vedem care e cel mai bun scenariu. Aţi văzut şi anul trecut când am început cu amânarea ratelor la credite, tot aşa am început, nu aveam o formulă iniţială, am mers pe o formulă maximă, după aceea am revenit. Nimeni nu a făcut acest lucru până acum, dar este între soluţiile pe care le propune şi Comisia Europeană şi o luăm în calcul. Formula finală o vom vedea luni”, a transmis Florin Cîţu.

Agenţia de rating Moody’s a reconfirmat vineri ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/P-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedã localã şi valutã şi a îmbunãtãţit perspectiva din negativã în stabilã.

Tot vineri, agenţia de rating Standard&Poor's a decis sã reconfirme ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedã localã şi valutã, precum şi perspectiva stabilã, anunţă Ministerul Finanţelor.