Gigantul aeronauticii a anunțat joi că unele piese din titan pentru Dreamliner 787 au fost prost prelucrate în ultimii trei ani, o nouă problemă în seria celor care afectează avionul de mari dimensiuni, informează Reuters.

Boeing 787 Dreamliner, o aeronava lung-curierFoto: Hotnews

Problema de calitate nu pune în pericol imediat siguranța zborurilor, afirmă compania, adăugând că a notificat Administrația Federală a Aviației (FAA). Boeing lucrează pentru a afla câte avioane includ piesele defecte.

Boeing a spus că piesele au fost furnizate de Leonardo SpA, care le-a achiziționat de la Manufacturing Processes Specification (MPS) din Italia. Leonardo a confirmat că MPS nu-i mai este furnizor. Acțiunile companiei italiene Leonardo au continuat să scadă și s-au închis cu -7%. Acțiunile lui Boeing au scăzut cu 2%.

Leonardo a declarat că problemele îi sunt atribuite lui MPS, afirmând că „MPS este sub cercetarea procurorilor, prin urmare Leonardo este parte vătămată și nu va suporta costuri potențiale asociate acestei probleme.”

Procurorii italieni nu au putut fi contactați pentru comentarii până în seara de joi.

Avioanele nelivrate vor fi verificate și cele aflate în exploatare vor trece printr-un proces de revizuire la Boeing și vor primi confirmări de la FAA.

Defectele au fost descoperite pe când producătorul de avioane se confrunta cu alte probleme care au provocat oprirea producției și a livrărilor începând din luna mai.

Problemele au început în septembrie 2020, când FAA a anunțat că investighează erori în producție. Companiile aeriene care utilizează modelul au retras din serviciu opt avioane.

Boeing a fost capabilă să reia în martie livrările de 787, după o pauză de cinci luni – doar pentru a le opri din nou în mai, când FAA a exprimat îngrijorări privind metodele sale de inspecție.

În iulie, FAA a anunțat că unele Dreamliner au o problemă de prelucrare lângă botul avioanelor, care trebuie remediată înainte ca Boeing să poată livra către clienți.

La începutul acestei luni, șeful executiv de la Leonardo a spus că Boeing este așteptată să anunțe un nou plan de producție pentru avioanele 787.