Miliardarul japonez Yusaku Maezawa, următorul turist care va ajunge la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), intenționează să joace badminton pe orbită și asigură că nu are griji, cu două luni înainte de decolare la bordul unei nave rusești, potrivit AFP.

Yusaku MaezawaFoto: Rodrigo Reyes Marin / Zuma Press / Profimedia Images

Acest zbor, programat pentru luna decembrie, marchează întoarcerea Rusiei la turismul spațial, întrucât în ​​acest sector a început o cursă care implică, pe lângă Moscova, pe miliardarii Elon Musk, Richard Branson și Jeff Bezos.

Acesta din urmă l-a trimis miercuri în spațiu pe actorul în vârstă de 90 de ani din serialul Star Trek, William Shatner.

Programul Roscosmos, împreună cu partenerul său american Space Adventure, nu se limitează la un zbor scurt, ci presupune un sejur de 12 zile la bordul ISS.

"Am o listă cu aproape 100 de sarcini pe care vreau să le îndeplinesc la bordul stației", a declarat Maezawa într-o conferință de presă la Centrul de Instruire a Cosmonauților de lângă Moscova.

„De exemplu, vrem să jucăm badminton în spațiu cu cosmonautul rus Alexander Missurkin”, a spus el.

"Cu 56-57 de zile înainte de decolare, cu cât se apropie, cu atât entuziasmul crește. Nu-mi este frică și nu sunt îngrijorat", a spus el.

Miliardarul și asistentul său Yozo Hirano vor decola împreună cu Missourkine pe 8 decembrie la bordul unei rachete Soyuz din Cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Excentricul miliardar japonez, de 45 de ani, care și-a făcut averea în online, a planificat alte călătorii: vrea să ia opt persoane pentru a-l însoți în jurul lunii în 2023 cu SpaceX, compania aerospațială a lui Elon Musk.

„Visele se împlinesc”, a proclamat el joi la Moscova, „99%, depinde de fiecare dintre noi”.

De ce a reluat Rusia turismul spațial / Presiunea Space X

Reluarea de către Roscosmos a acestor expediții turistice către ISS vine întrucât și-a pierdut monopolul zborurilor cu echipaj în 2020 odată cu performanțele companiei SpaceX a lui Elon Musk.

Rusia a pierdut astfel veniturile reprezentate din locurile cumpărate de agențiile spațiale americane și europene.

Roscosmos și Space Adventures au colaborat deja între 2001 și 2009 pentru a trimite antreprenori extrem de bogați în spațiu de opt ori.

Companiile nu au dezvăluit suma percepută lui Yusaku Maezawa. Potrivit revistei Forbes, un bilet ar costa între 20 și 35 de milioane de dolari.

Această sumă nu este neglijabilă, Roscosmos a suferit reduceri bugetare și a pierdut multe contracte de lansare prin satelit.

Pe lângă turiști și cosmonauți, Rusia a trimis o actriță și un regizor rus în spațiu pe ISS. În prezent, filmează primul film din istorie pe orbită, luând fața unui proiect american concurent cu Tom Cruise.