Începând de anul viitor, marii contribuabili vor trebui să depună noua declarație 406. Mai exact, este vorba despre SAF-T. Cei mijlocii vor trebui să o completeze din 2023, iar cei mici din 2025, potrivit Georgianei Iancu, partener EY România. Ea a făcut declarațiile în cadrul unui eveniment organizat de BusinessMark.

SAF-T - formular 406Foto: ANAF

După ce va fi implementat, inspectorii fiscali nu se vor mai duce în control la antreprenori pentru orice suspiciune. Practic, prin sistemul informatic inspectorii vor obține informațiile dorite de la contribuabili. Vor merge la firme doar după analiza datelor respective și doar dacă este nevoie. Cu alte cuvinte, nu se mai vine direct în inspecție pentru a se cere datele la fața locului.

“Mai avem 4 luni, plus-minus, până la prima raportare pentru ianuarie care are termen la final de februarie. Deja pașii făcuți de autoritatea fiscală ne arată că nu mai există drum înapoi”, a spus Iancu.

• E o raportare nouă, complexă. Avem peste 260 de câmpuri obligatorii care trebuie completate și mapate de către contribuabili, dintr-un total de aproximativ 750. Potențialul de eroare datorat unei mapări greșite poate să fie destul de mare și e important să pornim cu dreptul în această implementare.

• ANAF va putea realiza sau ușura controalele fiscale și le va putea implementa în timp aproape real.

„Raportarea SAF-T este obligatorie pentru toate persoanele juridice române, chiar și pentru sediile permanente ale nerezidenților care au obligația de a ține contabilitatea conform standardelor contabile românești”, a afirmat reprezentanta EY.

• Este obligatorie și pentru nerezidenții care au în România un simplu cod de înregistrare în scop de TVA. Aceștia vor depune o variantă mai simplificată de SAF-T care se bazează în principal pe informațiile din facturi, produse.

Frecvența raportării

„În primul rând avem avem de-a face cu o raportare periodică: lunară sau trimestrială, în funcție de perioada de raportare pentru decontul de TVA. Recent ANAF a comunicat decizia de a extinde perioada de grație pentru această raportare periodică, de la 3 la 6 luni”, a precizat Georgiana Iancu.

• În acest timp (6 luni), contribuabilii nu vor fi sancționați pentru nedepunere sau depunere incorectă.

• Termenul maxim de depunere a primei declarații pentru ianuarie, care s-ar depune la final de februarie, se extinde până la finalul lunii iulie.

• Aceeași extindere se aplică și pentru restul declarațiilor lunare: februarie până la iunie.

„Există posibilitatea rectificării unei declarații incorecte. O rectificativă va conține atât informațiile raportate inițial, cât și cele corectate”, a mai arătat ea.

• De asemenea, se dorește o implementare etapizată, astfel că în primul val de raportare. Din 1 ianuarie 2022 vor intra marii contribuabili, din 2023 cei mijlocii, iar cei mici din 2025.

Raportare la cererea ANAF

“Vom avea și o raportare SAF-T la cerere, care se efectuează în funcție de solicitările ANAF, pentru care contribuabilii vor avea un termen de cel puțin 30 de zile să furnizeze SAF-T de stocuri”, a mai arătat partenerul EY.

Raportarea anuală este aferentă SAF-T pentru active și va trebui depusă până la termenul de depunere a situațiilor financiare ale contribuabilului.

Care sunt penalitățile

Potrivit acesteia, este vorba despre amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei pentru nedepunere în termenul legal.

De asemenea, de la 500 - la 1.500 lei pentru depunere incorectă ori incompletă.

Alina Andrei, partener, Cabot Transfer Pricing, a precizat că acum este așteptată lista marilor contribuabili “ca să vedem exact cine va avea obligația de raportare SAF-T de anul viitor”.