Un bărbat înarmat cu un arc și săgeți a ucis mai multe persoane și a rănit alte câteva miercuri la Kongsberg, în sud-estul Norvegiei, a spus poliția norvegiană, care a arestat un suspect, potrivit AFP.

Atac in NorvegiaFoto: Fredrik Hagen / AFP / Profimedia Images

UPDATE 00:20 Cel puțin 5 persoane au fost ucise.

"Din păcate, putem confirma că există mai mulți răniți și, din păcate, mai mulți morți", a declarat oficialul poliției locale Øyvind Aas într-o conferință de presă.

"Omul care a comis această faptă a fost arestat de poliție și, conform informațiilor noastre, există o singură persoană implicată", a adăugat el.

Având în vedere desfășurarea faptelor, este firesc să evaluăm dacă este vorba de un atac terorist ", a spus Øyvind Aas.

„Suspectul nu a fost audiat și este prea devreme să comenteze motivele sale”, a adăugat el, adăugând că anchetatorii au menținut „toate posibilitățile deschise”.

Poliția nu a furnizat detalii despre suspect, în afară de faptul că este vorba despre un bărbat care a fost dus la secția de poliție din orașul apropiat Drammen.

„Nu este în curs de căutare activă pentru a găsi alte persoane”, a spus Øyvind Aas.

Potrivit TV2, bărbatul avea și un cuțit și / sau alte câteva arme. Răniții au fost internați în spital. Nici numărul lor, nici starea lor nu sunt cunoscute imediat.

Incidentul s-a petrecut cu puțin înainte de 18:30 (16:30 GMT) în centrul orașului Kongsberg.

Pe Twitter, poliția locală a declarat că un bărbat a fost observat înarmat cu un arc și săgeți și le-a folosit în timp ce viza oamenii.

Săgeată înfiptă într-un perete

Oamenii au fost sfătuiți să rămână în case.

Câteva cartiere au fost închise, iar filmări de televiziune arătau o amplă desfășurare de forțe armate de poliție și ambulanțe. De asemenea, au fost trimise un elicopter și o echipă de geniști. Serviciile de informații interne (PST) au fost la rândul lor alertate.

Radiodifuzorul public NRK a postat pe site-ul său o fotografie trimisă de un martor care arăta o săgeată neagră înfiptă într-un perete.

În trecut, Norvegia, o națiune tradițional pașnică, a fost ținta atacurilor de extremă dreapta.

La 22 iulie 2011, Anders Behring Breivik a ucis 77 de persoane prin detonarea unei bombe lângă sediul guvernului din Oslo, înainte de a deschide focul asupra unui miting al Tinerilor Muncitori de pe insula Utøya.

În august 2019, Philip Manshaus deschis focul într-o moschee lângă Oslo, înainte de a fi oprit de credincioși, fără a provoca victime. Înainte își împușcase, din motive rasiale, sora vitregă adoptivă, născută în Asia.

Mai multe planuri de atacuri islamiste au fost, de asemenea, zădărnicite. Poliția locală urmează să organizeze o altă conferință de presă la ora 22:00 (20:00 GMT).