Gigantul rus Gazprom a început să-și folosească stocurile de rezervă pentru a pompa mai mult gaz în rețeaua de conducte pentru a stabiliza creșterea prețurilor, a declarat marți un oficial rus, citat de Reuters.

GazpromFoto: Gazprom

UPDATE 12.15 Kremlinul a transmis miercuri că Gazprom își respectă obligațiile contractuale, iar furnizările către Europa sunt la nivelul maxim posibil.

”Nimic nu poate fi livrat în afara contractelor. Cum? Gratis? E o chestiune de negociere cu Gazprom”, a spus purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitry Peskov.

--------

Ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov, a respins, într-un interviu pentru BBC, orice speculație că Rusia ține gaze pentru a nu le pune pe piața europeană, unde prețurile gazelor și electricității au explodat anul acesta, în condițiile în care livrările limitate s-au confruntat cu cererea mare din economiile care își revin după pandemie.

”Suntem în favoarea securității energetice a Europei, vrem să colaborăm (...) ba chiar Gazprom a început să pompeze din rezervele sale în conducte pentru a stabiliza piețele”, a spus Ryabkov.

”Acționăm cu bună știință, discret către stabilizare. Nu este în interesul nostru să agităm și mai mult situația”, a adăugat acesta.

Amintim că un grup de parlamentari europeni au cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creșterea prețurilor, spunând că modul cum s-a comportat îl face să fie suspect de manipularea pieței, pentru a presa Europa să fie de acord cu lansarea rapidă a gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania.

Referințe: