Rusia: Gazprom a început să-și folosească rezervele pentru a stabiliza piața europeană / "Nimic nu poate fi livrat în afara contractelor. Cum? Gratis?" - UPDATE - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2646sâmbătă 16 oct 2021

Rusia: Gazprom a început să-și folosească rezervele pentru a stabiliza piața europeană / "Nimic nu poate fi livrat în afara contractelor. Cum? Gratis?" - UPDATE

de G.S. Miercuri, 13 octombrie 2021, 8:01
- a A+
Imagine
Gigantul rus Gazprom a început să-și folosească stocurile de rezervă pentru a pompa mai mult gaz în rețeaua de conducte pentru a stabiliza creșterea prețurilor, a declarat marți un oficial rus, citat de Reuters.


UPDATE 12.15 Kremlinul a transmis miercuri că Gazprom își respectă obligațiile contractuale, iar furnizările către Europa sunt la nivelul maxim posibil.

"Nimic nu poate fi livrat în afara contractelor. Cum? Gratis? E o chestiune de negociere cu Gazprom", a spus purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitry Peskov.

--------
Ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov, a respins, într-un interviu pentru BBC, orice speculație că Rusia ține gaze pentru a nu le pune pe piața europeană, unde prețurile gazelor și electricității au explodat anul acesta, în condițiile în care livrările limitate s-au confruntat cu cererea mare din economiile care își revin după pandemie.

"Suntem în favoarea securității energetice a Europei, vrem să colaborăm (...) ba chiar Gazprom a început să pompeze din rezervele sale în conducte pentru a stabiliza piețele", a spus Ryabkov.

"Acționăm cu bună știință, discret către stabilizare. Nu este în interesul nostru să agităm și mai mult situația", a adăugat acesta.

Amintim că un grup de parlamentari europeni au cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creșterea prețurilor, spunând că modul cum s-a comportat îl face să fie suspect de manipularea pieței, pentru a presa Europa să fie de acord cu lansarea rapidă a gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania.

Referințe:


4434 de afisarisanki, "stabilizeze"...
Ismail Paine de circ [utilizator], Miercuri, 13 octombrie 2021, 8:54
+9/15
.. de parca nu le-ar conveni preturile marite...
Ivan se joaca cu focul
catelu [utilizator], Miercuri, 13 octombrie 2021, 8:43
+7/17
Prin manipularea pietei rusii obtin preturi mai bune si un profit pe termen scurt, dar daca piata europeana gaseste surse alternative de aprovizionare, Ivan risca sa ramana cu ochii in soare.
Cam la fel s-a intamplat si la crizele petrolului, cand au aparut masini mult mai eficiente.
inca 16 comentarii comenteaza