Premierul Florin Citu, un fost bancher în vârstă de 49 de ani, devenise, în ultimele luni, ”oaia neagră” a Dreptei, cât și a Stângii, scrie AFP. În România, în mijlocul unei situații pandemice din ce în ce mai dramatice, prezumtiv începe o lungă fază de instabilitate și blocaj de reformă, scrie Bild. Associated Press comentează că îndepărtarea Guvernului Cîţu urmează să ”adâncească o criză politică aflată în curs”. Acest lucru ar putea dura luni de zile, lăsând țara suspendată în aer, scrie și Politico.Euronews apreciază că rezultatul votului de marţi era aşteptat. Plecarea lui Cîţu lasă România în căutarea celui de-al zecelea premier în tot atâţia ani, comentează Bloomberg, în contextul unei intensificări a pandemiei covid-19 şi în care ”ratingul creditului investiţiilor atârnă de un fir de păr”.

Guvernul CituFoto: gov.ro

Prăbușirea guvernului ar putea duce la alegeri anticipate în România, care sunt declanșate atunci când un prim-ministru și cabinetul lor sunt respinse de două ori la rând de deputați. Acest lucru ar putea dura luni de zile, lăsând țara suspendată în aer. PSD a cerut alegeri cât mai curând posibil, apreciază Politico.

Premierul Florin Citu, un fost bancher în vârstă de 49 de ani, devenise, în ultimele luni, ”oaia neagră” a Dreptei, cât și a Stângii, scrie AFP. Guvernul Cîțu va continua să acționeze între timp până când președintele de centru-dreapta Klaus Iohannis va numi un nou prim-ministru. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, va trebui să găsească o majoritate, o sarcină care se anunță a fi complicată, scrie AFP.

Bloomberg comentează că îndepărtarea Guvernului Cîţu prin această moţiune de cenzură intensifică tensiuni politice care au condus deja la o depreciere a monedei naţionale la un nivel-record. Rivali şi foşti aliaţi şi-au unit forţele pentru a-l doborî pe Cîţu, ”sfidător” după înfrângere.

”Toate opţiunile sunt pe masă, inclusiv negocieri proiect cu proiect cu toată lumea”, a declarat el. ”Însă noi nu vom pleca, nu ne vom preda. Nu vom lăsa ţara să cadă pe mâna lacomilor”.

Plecarea lui Cîţu lasă România în căutarea celui de-al zecelea premier în tot atâţia ani, comentează Bloomberg, în contextul unei intensificări a pandemiei covid-19 şi în care ”ratingul creditului investiţiilor atârnă de un fir”.

Investitorii, obişnuiţi cu venirea şi plecarea guvernelor, sunt mai sensibili de această dată. Ministerul Finanţelor a respins oferte la o licitaţie, luni, a datoriei, din cauza unei cereri slabe.

Moneda naţională s-a redresat marţi, însă în urma unei creşteri a dobânzilor de către Banca centrală împotriva creşterii inflaţiei, prima creştere din 2018 încoace.

Iohannis urmează să nominalizeze un nou premier, scrie Bloomberg, care prezintă patru scenarii după căderea Executivului de la Bucureşti.

  • El poate propune alt premier din cadrul PNL, care să construiască altă coaliţie în Parlament.
  • USR Plus, cu care Cîţu a intrat în conflict, poate forma altă alianţă cu liberalii, însă fără Cîţu.
  • PSD susţine organizarea unor alegeri anticipate în primăvara lui 2022, iar până atunci ca un Guvern tehnocrat să lupte împotriva epidemiei.
  • Iohannis poate lăsa în funcţie un cabinet interimar care să fie condus de către Cîţu.

„Guvernul român a fost demis marți printr-un vot de neîncredere în parlament”, scrie Bild.de, făcând și o scurtă analiză.„În România, în mijlocul unei situații pandemice din ce în ce mai dramatice, prezumtiv începe o lungă fază de instabilitate și blocaj de reformă. Acest lucru ar putea să afecteze și utilizarea celor 29,2 miliarde de euro din pachetul de ajutor Corona, al UE”.

Associated Press comentează că îndepărtarea Guvernului Cîţu urmează să ”adâncească o criză politică aflată în curs”. ”Căderea Guvernului pune capac unei crize politice” care a început după ce Cîţu l-a demis, în urmă cu o lună, pe ministrul Justiţiei Stelian Ion de la USR-Plus din cauză că nu a semnat un program regional de dezvoltare. USR-Plus a denunţat atunci o ”revocare abuzivă” şi a ieştin din coaliţia tripartită de la guvernare.

Cîţu a atacat USR-Plus înainte de vot, reproţându-i că a tolerat ”o echipă de incompetenţi”. Preşedintele Klaus Iohannis urmează să se consulte cu parlamentari în vederea desemnării unui nou premier, iar Cîţu să rămână la Victoria 45 de zile. Florin Cîţu ar putea fi numit din nou în funcţie, în cazul în care parlamentarii nu ajung, în două rânduri, la un acord asupra unui premier.

Reuters comentează că Guverul Cîţu a fost răsturnat după doar nouă luni de putere, în contextul unui blocaj politic care durează de o lună de zile, care ameninţă relansarea economică a României şi lupta în vederea reducerii unor importante deficite gemene.

Euronews apreciază că rezultatul votului de marţi era aşteptat, după ce surse dn opoziţie i-au declarat luni că Florin Cîţu avea şanse mici să rămână la putere.