Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că este o chestiune „de zile” până când testele non-invazive pe bază de salivă vor putea fi achiziționate pentru a ajunge în școli și grădinițe, fiind nevoie de 70 de milioane de astfel de teste pentru o testare de două ori pe săptămână, până la finalul semestrului.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Atât primul ministru cât și ministrul Sănătății au solicitat Agenției Naționale a Medicamentului ca în cursul zilei de astăzi să elaboreze cerințele de reglementare și cerințele minime de performanță și pentru a le transmite Oficiului național pentru achiziții centralizate. De asemenea, ministerul Educației lucrează tot în cursul zilei de astăzi pentru a estima numărul necesar de teste non-invazive pe bază de salivă care sa fie administrate preșcolarilor, elevilor, personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactdic din școli și grădinițe.

Întrebat cât va dura această achiziție, ministrul a răspuns că este vorba „de o achiziție de nivel foarte mare, pentru că au rămas din cele 14 săptămâni de școala din semestrul întâi un nr de 11 săptămâni; 11 săptămâni, 3,2 milioane de beneficiari. Având în vedere că procesul de screening necesită posibilitatea de testare a tuturor, 6,2 milioane teste necesare săptămânal, prin înmulțirea cu 11 rezultă 70 milioane de teste pe bază de salivă.

Ministrul a precizat că „ele nu vor fi omologate, ci vor fi autorizate pe baza acestor cerinte minime de performanta și de reglementare.”

În plus, ministrul a anunțat că este vorba doar de un proces de screening, iar rezultatele testelor cu salivă nu pot fi raportate în Corona Forms.

"Nici în România şi nici în alt stat, indiferent care va fi tipul testelor non-invazive pe bază de salivă, acestea nu vor putea fi folosite pentru raportare în Corona Form a cazurilor de persoane infectate. Ele vor trebui în continuare să fie confirmate. Atunci când în procesul de screening vom avea acele semnale de atenţie, rezultat pozitiv la teste pe bază de salivă, vor trebui să fie confirmate prin teste PCR sau prin teste antigen rapide şi raportate, bineînţeles, în Corona Form", a afirmat Cîmpeanu.

Tot luni, premierul Florin Cîțu a cerut Agenției Naționale a Medicamentului să grăbească procedurile.

„Cred că au început procedurile, în acelaşi timp cei de la ANM trebuie să se grăbească şi să vină cu omologare să permită aceste teste. Până la urmă, noi le achiziţionăm, dar în continuare văd că lucrurile sunt tergiversate acolo şi le cer celor de la ANM să lase tergiversările şi prostiile şi să vină mai repede cu decizia”, a afirmat luni și premierul Florin Cîțu, întrebat în ce stadiu este procesul de achiziționare a acestor teste.