O înregistrare inedită a lui John Lennon a fost cumpărată la licitaţie, marţi, la Copenhaga, pentru 49.760 de euro de o persoană care a dorit să-şi păstreze anonimatul, relatează agenția Reuters și News.ro.

Caseta cu inregistrarea inedita a lui John LennonFoto: Ida Marie Odgaard / AFP / Profimedia Images

Casa de vânzări Bruun Rasmussen a precizat într-un comunicat că, împreună cu „prima cumpărătorului” (taxele plătite de cumpărător reprezintă un procentaj din preţul de adjudecare), suma totală se ridică la 64.700 de euro.

Evaluată iniţial între 27.000 şi 40.000 de euro, înregistrarea de 33 de minute a fost pusă în vânzare de nişte sexagenari danezi care acum mai mult de 50 de ani l-au întâlnit pe muzician, care de altfel a și cântat pentru ei.

Suntem la începutul anilor 1970 şi patru băieţi la modă, care scriu pentru ziarul lor de liceu, înfruntă o furtună de zăpadă în speranţa să-l poată intervieva pe idolul lor, Lennon, şi pe soţia sa, Yoko Ono, care au venit să-şi petreacă iarna într-o zonă a Iutlandei, partea continentală a Danemarcei, potrivit France24.

„Am intrat în salon şi i-am văzut pe John şi Yoko (...) aşezaţi pe canapea, a fost fantastic", şi-a amintit Karsten Hojen, unul dintre proprietarii preţioasei amintiri, vândute împreună cu fotografii din acea zi şi de un exemplar din ziar.

„Am stat alături de Yoko Ono iar John Lennon stătea lângă ea şi am vorbit, ne-am distrat bine. Şi-a întins picioarele pe masă şi purta şosete de lână. A fost pur şi simplu relaxat”, a povestit Hojen, în vârstă de 68 de ani.

Povestea uitată a călătoriei în Danemarca a lui John Lennon

La sfârşitul lui decembrie 1969, într-un episod până atunci uitat, John Lennon a sosit în regatul scandinav cu Yoko Ono pentru a se apropia de fiica sa Kyoko care locuia cu tatăl ei în peninsula Thy.

Mai întâi neobservată, vizita lor, care va dura câteva săptămâni, a atras curiozitatea localnicilor şi starul a organizat o conferinţă de presă care a avut loc chiar în prima zi de şcoală, s-a amuzat vânzătorul.

Hojen şi prietenii săi îl conving pe director să piardă o zi de şcoală pentru a merge să vorbească despre pace şi muzică cu cântăreţul, cu câteva luni înainte de despărţirea membrilor The Beatles.

În urma unor împrejurări incredibile, din cauza vremii extrem de nefavorabile, cei patru liceeni ajung să-l intervieveze pe Lennon.

Dacă Højen şi prietenii săi au decis să se despartă de comoara lor, pe care nu au digitalizat-o, este pentru că nu au profitat de ea cu adevărat şi nu şi-au imaginat cum ar putea să o împartă între moştenitorii lor.

Pentru a asculta înregistrarea, din care un foarte scurt extras este disponibil online, este necesar un casetofon bun.

„Cântă Give peace a chance, dar cu cuvinte diferite, iar (Lennon) a inclus aspecte locale daneze, ceea ce, evident, este foarte amuzant pentru noi, dar şi Radio Peace care nu a fost lansat niciodată”, a explicat Alexa Bruun Rasmussen, de la casa de licitaţii Bruun Rasmussen, care a organizat vânzarea.

Citește și: