Prim-ministrul din Mali, Choguel Kokalla Maiga, a acuzat sâmbătă Franţa că "i-a lăsat în aer" prin decizia sa de a retrage forţa Barkhane, ceea ce justifică necesitatea ca ţara sa să caute alţi parteneri, informează AFP. Pe de altă parte, Moscova a confirmat că Mali a contactat o companie militară rusească privată, deși africanii negaseră informația.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Noua situaţie creată prin încheierea (activităţii) Barkhane, care a pus Mali în faţa faptului împlini şi a lăsat-o în aer, ne împinge să explorăm căi şi mijloace de a asigura mai bine securitatea într-o manieră autonomă cu alţi parteneri", a declarat premierul Choguel Kokalla Maiga la tribuna Adunării Generale a ONU.

Este vorba de a "umple golul care cu siguranţă va determina închiderea anumitor drepturi de acces ale Barkhane în nordul Mali", a precizat premierul malian care şi-a exprimat regretul pentru lipsa de consultare şi de coordonare tripartită din partea Franţei (cu ONU şi guvernul de la Bamako).

Într-un context în care ameninţare jihadistă este în creştere,"operaţiunea franceză Barkhane îşi anunţă brusc retragerea cu scopul, se spune, a unei transformări într-o coaliţie internaţională, al cărei profil nu este cunoscut încă", a mai spus Choguel Kokalla Maiga, adăugând: "în orice caz, nu de ţara mea, nu de poporul nostru".

"Anunţul unilateral de retragere şi transformare a Barkhane nu a ţinut cont de legătura tripartită care ne leagă" ONU, Mali şi Franţa."Mali regretă că principiul consultării şi al concertării, care trebuie să fie regula între parteneri privilegiaţi, nu a fost respectat înaintea deciziei", a continuat prim-ministrul din Mali.

Lavrov: Au contactat o companie militară privată din Rusia

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a confirmat sâmbătă că autorităţile din Mali au abordat o companie militară privată din Rusia, contrar reacţiei guvernului de la Bamako de săptămâna trecută, care a respins acest zvon, transmite dpa.

"Au contactat o companie militară privată din Rusia", a declarat Serghei Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă, în marja sesiunii Adunării Generale a ONU, la New York, conform informaţiilor difuzate de Interfax.

"După câte înţeleg, [a avut loc] în contextul în care Franţa intenţionează să îşi reducă semnificativ contingentul militar acolo şi ... să lupte împotriva teroriştilor", a spus ministrul rus de externe.

Serghei Lavrov nu a menţionat în mod specific numele Wagner, subliniind doar că Moscova nu are nicio legătură cu decizia Mali de a contacta un contractor militar din Rusia.

Informaţii despre o posibilă desfăşurare în Mali a unor mercenari din grupul rus Wagner au provocat recent o mare îngrijorare în capitalele Europei Occidentale, din cauza prezenţei trupelor UE de menţinere a păcii în această ţară africană.

În urmă cu o săptămână, guvernul militar din Mali, care a ajuns la putere după o lovitură de stat, a negat că ar avea în vedere angajarea de mercenari Wagner pentru a-şi asigura securitatea într-un context intern volatil. (Agerpres)