Comisia Europeană a declarat că este gata să valideze „măsurile temporare” ale statelor UE în fața creșterii prețurilor la gaz și electricitate, în timp ce lucrează pentru a reduce dependența pe termen lung de combustibilul fosil, potrivit AFP.

Scumpirile la gaz si energie complica mult finantele romanilorFoto: Profimedia Images

„Există instrumente pe care statele le pot utiliza imediat” pentru a reduce facturile consumatorilor de energie, a explicat comisarul european Kadri Simson după o întâlnire a miniștrilor europeni ai energiei și transporturilor din Slovenia.

Ea a făcut referire la reduceri de TVA, plăți directe către cei mai săraci, ajutoare specifice și temporare pentru gospodării și întreprinderi mici. "Serviciile mele sunt gata să ajute (guvernele) să dezvolte aceste măsuri", a spus ea.

„Statele membre au solicitat orientări clare cu privire la tipul de măsuri temporare pe care le pot adopta în conformitate cu reglementările europene” pentru „a-și proteja consumatorii vulnerabili”, a subliniat comisarul pentru energie.

Creșterea prețurilor globale la gaz, care atrage după sine prețurile energiei electrice în întreaga Europă, „arată că trebuie să punem capăt dependenței noastre de combustibilii fosili străini și acest lucru cât mai repede posibil”, a adăugat ea.