Premierul Florin Cîțu l-a acuzat pe fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, că a comandat 9 milioane de doze de vaccin CureVac care nu era aprobat și care nici azi nu este avizat.

Vlad VoiculescuFoto: AGERPRES

„Au fost semnate comenzile de ministrul Sănătății, nu s-a opus la nicio comandă. Ba a făcut comanda unui vaccin care nu a fost aprobat, dl ministru Vlad Voiculescu. Ar trebui să explice de ce a făcut o comandă de 9 milioane de doze un vaccin care nu a fost nici azi avizat”, a spus Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern de miercuri.

Premierul a precizat însă că „această procedură (de achiziție - n.r.r) e aceeași pentru toată Uniunea Europeană la fel, nu noi am făcut această procedură și e bine că s-a făcut așa”.

Care a fost procedura de achiziție

Uniunea Europeană (UE) a semnat la finalul în 2020 mai multe contracte cu companii farmaceutice pentru vaccinuri antiCOVID, convenind asupra unor precomenzi de aproximativ 2,2 miliarde de doze în perspectiva autorizării serurilor respective. Este voraba despre Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, CureVac. La vremea respectivă niciunul dintre vaccinuri nu era aprobat în UE. Ultimele două - Sanofi-GSK, CureVac- nu au fost aprobate nici până astăzi.

Fiecărui stat membru îi revinea sarcina de a finaliza comenzile şi de a transporta dozele în cazul în care vaccinurile erau aprobate.

Voiculescu: „Nu există nicio comandă fără cunoștința premierului”

În replică, fostul ministru Vlad Voiculescu a declarat pentru HotNews.ro că „nu există nicio comandă fără cunoștința premierului”.

Toate comenzile au fost făcute în urma negocierilor făcute de Comisia Europeană, a precizat el.

„Vaccinul CureVac-ul nu este încă aprobat, deci România nu a cheltuit nici măcar un singur cent pe acest vaccin”.

Pe 27 ianuarie ministrul Sănătății la acea vreme, Vlad Voiculescu a declarat la finalul unei ședințe de Guvern că Ministerul Sănătăţii a semnat o comandă de încă 9 milioane de vaccinuri anti-COVID-19 de la compania germană CureVac.

„Premierul şi-a exprimat deja disponibilitatea pentru a aloca resursele necesare pentru procurarea tuturor vaccinurilor care sunt disponibile. Ministerul Sănătăţii a semnat, zilele trecute, o comandă pentru încă 9 milioane de vaccinuri CureVac, unul dintre produsele care încă nu a fost aprobat, dar există încă o înţelegere clară că dacă procesul va merge mai departe, dacă vaccinul va fi aprobat, va ajunge în cantităţi rezonabile - cum spuneam, vorbesc de 9 milioane de doze - şi în România", a spus ministrul.

Contract între CureVac și Comisia Europeană, din 19 noiembrie 2020. Vaccinul nu e nici azi aprobat

Pe 19 noiembrie 2020 a intrat în vigoare contractul dintre CureVac și Comisia Europeană, negociat în numele statelor membre ale UE, potrivit informării Comisiei Europene.

De îndată ce vaccinul se dovedește a fi sigur și eficace, contractul prevede achiziționarea inițială a 225 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, plus o opțiune de a solicita până la 180 de milioane de doze suplimentare.

CureVac, companie europeană cu sediul în Germania, a semnat, pe 6 iulie 2020, un acord de împrumut cu Banca Europeană de Investiții. În valoare de 75 de milioane EUR, creditul este destinat dezvoltării și fabricării de vaccinuri pe scară largă.

Până în acest moment vaccinul CureVac nu a fost aprobat de Comisia Europeană.

Compania germană de biotehnologie CureVac a anunțat în iunie că vaccinul său anti-Covid are o eficiență de doar 47%, conform analizei intermediare a unui studiu clinic de ultimă etapă, ratând obiectivul principal al studiului și punând la îndoială potențialele livrări de sute de milioane de doze. Vaccinul „a atins o eficacitate preliminară de 47% împotriva COVID-19, indiferent de severitatea acestuia”, a declarat într-un comunicat laboratorul care a semnat un contract major cu Uniunea Europeană pentru acest vaccin ARN mesager.

CureVac s-a lansat în cursa internaţională privind dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19 în ianuarie 2020, în acelaşi timp cu producătorii Pfizer-BioNTech şi Moderna, bazate şi ele tot pe tehnologia inovatoare ARN mesager.