Echinocțiul de toamnă: Ziua începe să devină mai scurtă ca noaptea - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2724marţi 19 oct 2021

Echinocțiul de toamnă: Ziua începe să devină mai scurtă ca noaptea

de Redactia Miercuri, 22 septembrie 2021, 9:14
- a A+
Imagine
​Echinocţiul de toamnă, când Soarele se va afla pe ecuatorul ceresc, are loc anul acesta miercuri, 22 septembrie, la ora 22:21, potrivit astro-urseanu.ro . Ziua va fi aproximativ egală cu noaptea de pe 26 septembrie. În emisfera nordică durata zilei scade, iar în cea sudică creşte.


Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi "punct autumnal" , se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică.

Aflându-se la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor.

Singurele excepţii sunt întâlnite în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară.

În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primaverii.

La latitudinile ţării noastre, în aceste zile Soarele va culmina la amiază la o înălţime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanţei unghiulare dintre zenit şi orizont.

Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă.


1920 de afisariDurata zilei
terkos [utilizator], Miercuri, 22 septembrie 2021, 9:22
+3/5
Durata zilei scade incepand cu 21 iunie, nu cu 22 septembrie. Nu stiu unde traieste "redactia" dar se observa cu ochiul liber.

Daca in 21 iunie ziua are aproximativ 15 ore si noaptea 9 ore (la noi), in 22 septembrie ziua ajunge la 12 ore, continuand sa scada pana in 21 decembrie (aproximativ 9 ore).

La Echinoctiu doar se ajunge in pragul in care ziua este egala cu noaptea.
Inexact
Sebip [utilizator], Miercuri, 22 septembrie 2021, 9:22
+1/1
Am inteles ce ati vrut sa spuneti in articol (ziua fata de noapte ), dar ziua a inceput sa scada de pe 22 iunie
inca 2 comentarii comenteaza