După ruperea contractului referitor la submarine dintre Australia şi Franţa, britanicul Boris Johnson a încercat să-l liniştească pe Emmanuel Macron. Este prevăzută de asemenea o convorbire telefonica între Joe Biden şi preşedintele francez. Canberra, în ce o priveşte, nu-şi regretă decizia.

Emmanuel MacronFoto: Captura video

Între Paris şi aliaţii din AUKUS va trebui să existe discuţii. După anunţul surpriză din 15 septembrie, această alianţă strategică dintre Australia, Regatul Unit şi Statele Unite, Franţa a pierdut „contractul secolului” (livrarea de submarine către Canberra) şi nu-şi revine. În vreme ce Australia îşi asumă decizia, ceilalţi doi încearcă să menajeze Franţa, relatează cotidianul francez Les Echos, citat de Rador.

Un prim gest a venit de la Boris Johnson. Prim-ministrul britanic a încercat să-şi consoleze aliatul francez, în avionul care îl ducea la New York, unde urmează să asiste, începând din 21 septembrie, la adunarea generală a ONU şi să se întâlnească cu Joe Biden la Casa Albă. Marea Britanie şi Franţa au „o relaţie foarte amicală”, de o „imensă importanţă”, le-a spus el jurnaliştilor, înainte de a adăuga că „dragostea noastră pentru Franţa este de nezdruncinat”.

Pentru Boris Johnson, acest parteneriat „nu este în niciun caz menit să fie o sumă nulă, nu este menit să fie exclusiv”. Prim-ministrul a continuat: „Nu e ceva de care cineva ar trebui să se îngrijoreze şi în special prietenii noştri francezi”.

Convorbire telefonică între Biden şi Macron

Din partea Statelor Unite, preşedintele Biden a cerut să vorbească cu Emmanuel Macron, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal. „Va fi o convorbire telefonică în zilele următoare”, a arătat el duminică.

Până acum, preşedintele american s-a mulţumit să spună că Franţa rămâne „un partener cheie şi un aliat în întărirea securităţii şi prosperităţii regiunii” şi este „grăbit” să lucreze cu Parisul.

Totuşi, Franţa îşi înmulţeşte semnele de închidere. O întâlnire programată în această săptămână între ministrul francez al apărării Florence Parly şi omologul său britanic,Ben Wallace ar fi fost anulată la cererea Parisului, potrivit AFP. Emmanuel Macron şi-a rechemat în acest weekend ambasadorii Franţei de la Canberra şi Washington. Ei urmau să stea de vorbă duminică seara.

„Vrem explicaţii” despre ceea ce „se înrudeşte cu o ruptură de încredere majoră” şi să ştim „cum intenţionează să iasă din acest contract”, cu „compensaţii”, a anunţat purtătorul de cuvânt la BFMTV. În ce priveşte Australia, care şi-a anulat în ultimul moment comanda de submarine de la Franţa, situaţia ar fi mai curând clară.

„Nu voi regreta niciodată”

„Nu regret decizia de a pune în prim-plan interesul naţional al Australiei. Nu o voi regreta niciodată”, a afirmat prim-ministrul australian Scott Morrison.

Ministrul apărării, Peter Dutton, a insistat pe faptul că Canberra a fost „sinceră, deschisă şi cinstită” cu Franţa asupra îngrijorărilor privind acordul, care a depăşit bugetul şi a întârziat ani de zile. El spune că şi-a exprimat îngrijorările faţă de omologul său francez.

„Nu am fost niciodată puşi la curent cu intenţiile australienilor. Afirmaţiile sale sunt inexacte”, a răspuns ministrul francez al apărării, în marja unei vizite în Niger.

Ministrul afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian, a estimat că această criză va influenţa definirea noului concept strategic al NATO, fară să vorbească despre ieşirea din alianţă: „NATO a început o reflecţie, la cererea preşedintelui Republicii, privind fundamentele sale. Va fi o definitivare a noului concept strategic la un viitor summit, la Madrid. Evident, ceea ce s-a întâmplat va influenţa această definire”.

Ocazie să se amintească faptul că la 1 ianuarie 2022 Franţa va prelua preşedinţia rotativă a Europei. În opinia ministrului, va fi sarcina Franței să se doteze cu o „busolă strategică”.