Partidul Alianța pentru Patrie, anunțat de Liviu Dragnea cu o zi în urmă, a fost înregistrat oficial la tribunal în 19 mai. Fostul lider al PSD a anunţat că patru „oameni obişnuiţi” în colaborare cu fostul secretar general al PSD Codrin Ştefănescu, sunt fondatorii noii formațiuni politice.

DragneaFoto: Captura video

Potrivit datelor înregistrate la tribunal, în 19 mai, cei patru care au înființat partidul lui Dragnea sunt: Valentin Păduroiu, Marin Gheniu, Mariana Gheniu și Anca Maria Loghin.

Codrin Ștefănescu a declarat pentru HotNews.ro că partidul a fost înființat de patru oameni simpli care nu au făcut niciodată politică.

"Sunt patru oameni normali, simpli care nu au făcut niciodată politică. Nu au făcut politică, nu au fost membri de partid. I-am rugat pe patru oameni normali care îmi sunt prieteni. Doi pensionari care nu au nici măcar cont de Facebook, doi oameni super normali care au înscris acest partid împreună cu avocata Mihaela Angheluș. Am procedat în felul asta pentru a fi siguri că va putea fi înființat partidul acesta. Dacă apărea numele nostru sigur aveam probleme", a explicat Codrin Ștefănescu.

Unul dintre cei patru fondatori, Valentin Păduroiu a fost implicat în politică, membru PRM și deputat. Potrivit fișei parlamentare și CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputaților, Păduroiu s-a născut în 1961, este de meserie inginer electromecanic, are studii la Academia Navala "Mircea cel Batran", Constanta. Păduroiu a fost deputat în legislatura 2000-2004 a candidat pe listele PRM dar a părăsit partidul în 2001 și s-a înscris în PSD. Până în 2016 a fost consilier la grupul PSD din Camera Deputaților.

Care este programul politic a Alianței pentru Patrie, noul partid al lui Liviu Dragnea

Conform programului politic, afișat pe site, noua formațiune politică susține „patria, familia, identitatea și mândria națională, bunăstarea fiecărui român și valorile istorice tradiționale, culturale, morale și religioase ale poporului român”.

  • „Alianța pentru Patrie” vrea să proiecteze „un model de societate în spiritul mândriei naționale”, model „românesc de conviețuire etnică și confesională, respingând orice act de discriminare a poporului român, indiferent din partea cui ar veni”.
  • Alianța pentru Patrie se adresează, prin întreaga sa activitate politică, tuturor categoriilor sociale, cetăţenilor, care sunt mândri că sunt români și care vor să se implice în salvarea și redobândirea independenței națiunii noastre, prin unirea ideilor, energiilor, aspirațiilor și competențelor în jurul și în slujba valorilor în care credem împreună.
  • Credem în valorile fundamentale care stau la baza civilizației moderne, în dreptul și destinul României și al românilor de a trăi în libertate și prosperitate.
  • Credem în statul social și solidaritatea socială, așa cum sunt definite în Constituția României.
  • Credem în economia de piață liberă, în proprietatea privată, în concurența loială și spiritul antreprenorial românesc.
  • Credem în democrația reală, în libertatea individuală, în justiția liberă și egalitatea în fața legii.
  • ALIANȚA PENTRU PATRIE are convingerea că există cu adevărat o nevoie vitală de a ne construi propriul destin național și de a ne desprinde definitiv şi irevocabil de actualele mentalități politice, care au risipit şi mai risipesc, şi astăzi, puterea și energia națiunii".

Principalele obiective ale Alianței pentru Patrie

  • "Înţelegând provocările agresive ale acestei perioade dificile prin care trecem, Alianța pentru Patrie:
  • va proiecta un model de societate în spiritul mândriei naționale, al respectului faţă de patrie, familie, credință, tradiţia culturală și socială a României, modelul românesc de conviețuire etnică și confesională, respingând orice act de discriminare a poporului român, indiferent din partea cui ar veni.
  • va susține, cu hotărâre, ca o necesitate vitală, recuperarea economică a României, în condiții de sănătate fizică și socială a cetățenilor, care să împiedice degradarea biologică a populației, scăderea indicelui valoric de viață, exodul populației, printr-un program de dezvoltare economică socială durabilă, condiţie primordială de salvare a Naţiunii Române şi care necesită, în special, punerea în valoare, cu titlu autohton, a resurselor proprii naturale, umane, materiale, financiare și de inteligenţă, astfel încât să se producă, să se dezvolte și să se întreţină bunăstarea reală a cetăţeanului român.
  • va combate creșterea aberantă a prețurilor generată de renunţarea la controlul asupra resurselor şi facilităţilor strategice, îndeosebi asupra celor energetice.
  • va reinstaura starea de siguranță publică a cetățeanului, ca premisă pentru protejarea familiei și a bunului cel mai de preț al omului: viaţa. Protecţia familiei și a vieţii omului reprezintă raţiunea fundamentală prin care rolul statului trebuie reconsiderat.
  • Obiectivele Alianței pentru Patrie sunt obiectivele românilor patrioți, sătui de asuprirea și disprețul politicienilor progresiști, neomarxiști, care acționează, așa cum am văzut cu toții, la comenzile străine de țară și popor și strict în interesul propriu.
  • A venit timpul să nu mai permitem să fim amenințați, anchetați, urmăriți abuziv.
  • A venit timpul să punem capăt minciunii, sărăcirii, îmbolnăvirii, analfabetizării, discriminării, sfidării românilor.
  • A venit timpul să eliminăm dublul standard și să dăm copiilor noștri alimente românești sănătoase, lipsite de chimicale periculoase, cum sunt cele de import.
  • A venit timpul să ne luăm în propriile mâini destinele și să luptăm pentru drepturile, pentru viețile, pentru viitorul nostru.
  • Aceste obiective nu pot fi doar opțiuni, ci obligaţii de conştiinţă a generațiilor actuale faţă de viitorul generaţiilor care vor veni după noi!
  • În următoarele luni, vor fi prezentate pe site și supuse dezbaterii publice Programul politic și Programul economic și social."

Cum a reacționat PSD la înființarea noului partid

Liderii PSD au decis să ignore noul partid politic anunțat de Liviu Dragnea. Social democrații nici măcar nu au amintit în ședința conducerii, declarațiile fostului președinte. De altfel, liderii PSD susțin că potrivit evaluărilor interne, partidul lui Dragnea nu reprezintă un pericol și nu stîrnește interesul membriilor PSD.

Totodată, ultimul sondaj de opinie, comandat de PSD arată că, dacă mâine ar fi alegeri parlamentare, PSD ar obține 36%, PNL – 19%, AUR – 14%, USR PLUS – 11%.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, cum vede PSD intenţia lui Liviu Dragnea de a-şi face partid.

"Nu e o idee nouă în PSD. Au mai fost încercări de a face şi alte formaţiuni politice, vă aduc aminte de alţi preşedinţi ai PSD care au avut aceleaşi încercări, aceleaşi demersuri. Sunt în zona neparlamentară. Bănuiesc că se va întâmpla acelaşi lucru, adică nu văd ce ar putea fi nou astfel încât acest demers să fie de o altfel de natură. Au mai fost încercări şi toate au avut exact acelaşi traseu”, a afirmat purtătorul de cuvânt al social-democraţilor.