Guvernul Insulelor Feroe va revizui regulile de vânătoare a delfinilor după uciderea în masă a aproape 1.500 de mamifere marine într-o singură zi, scrie The Independent.

Delfini masacrati in Insulele FaroeFoto: Valentina Crast / Sea Shepherd / SWNS / SWNS / Profimedia

Decizia vine după ce o serie de filmări care arată sacrificarea în masă a 1.428 de delfini pe insula centrală din Feroe, Eysturoy, au devenit publice. Filmările au stârnit critici din partea activiștilor pentru drepturile animalelor, precum și a locuitorilor din Insulele Feroe. Căpitanul Alex Cornelissen, directorul executiv al al Sea Shepherd, care militează împotriva vânătorii de balene, a declarat că este „absolut îngrozitor să vezi un atac asupra naturii la o asemenea scară în Insulele Feroe”.

„Îmi face greață să văd acest gen de lucruri”, a spus un comentator pe pagina de Facebook a radiodifuzorului local Kringvarp Føroya. Un alt comentator a spus: „Mi-e jenă că sunt locuitor al acestor insule”.

Premierul feroez Bardur a Steig Nielsen a declarat: „Luăm această problemă foarte în serios. Ne vom uita atent la vânătoarea de delfini și ce rol ar trebui să joace în societatea noastră.”

În fiecare an, insularii conduc turme de mamifere - în principal balene pilot - în ape puțin adânci, unde acestea sunt apoi înjunghiate până la moarte. Vânătoarea e reglementată prin lege, iar carnea și grăsimea sunt împărțite în comunitate. Delfinii albi și balenele pilot nu sunt specii pe cale de dispariție, dar guvernul din Feroe a confirmat că „aceste vânători reprezintă o priveliște dramatică pentru oamenii care nu sunt familiarizați cu sacrificarea mamiferelor.”

Legislația din Feroe prevede că animalele să fie ucise cât mai repede și cu cât mai puține suferințe posibil.