Se tot afirmă că sunt necesari 10.000 de pași pe zi, dar un nou studiu citat de 7news.com.au spune că și 7.000 pot însemna calea spre o sănătate mai bună. Oamenii de vârstă mijlocie care au făcut în medie cel puțin 7.000 de pași zilnic au redus pentru următorii 10 ani probabilitatea unui deces din orice cauză, în comparație cu cei care au mers mai puțin.

Nordice în mers spre longevitateFoto: Wikipedia

„S-a constatat că 7.000 de pași zilnici pot aduce multe beneficii”, a spus autoarea studiului Amanda Paluch, profesoară de kinetoterapie la University of Massachusetts Amherst. Studiul a implicat 2.110 adulți cu vârste între 38 și 50, care în anii 2005 și 2006 au purtat un dispozitiv numit accelerometru care să le numere pașii. În următorii 11 ani de urmărire, 72 dintre participanți au murit, cel mai frecvent de cancer sau boli de inimă.

În analiza datelor, cercetătorii au controlat indicele masei corporale, fumatul și alți factori care ar fi putut influența concluziile. Rezultatele au arătat că cele mai multe beneficii păreau să le revină celor care făcuseră peste 7.000 de pași, cea mai semnificativă reducere statistică a riscului de deces apărând între 7.000 și 10.000 de pași, a spus Paluch.

Dincolo de acest nivel, beneficiile s-au stabilizat. Nu s-a constatat nicio relație între intensitatea mersului, viteză și mortalitate. „În fapt, am văzut că există o reducere incrementală a riscului de mortalitate până la un anumit punct. Așa că pentru cei care fac 4.000 de pași, urcarea la 5.000 poate fi benefică și așa mai departe”.

Paluch a mai spus că noile rezultate au confirmat alte cercetări care au constatat beneficii semnificative pentru sănătate sub țelul citat de 10.000 de pași – care nu a fost niciodată de fapt un număr magic dovedit, ci mai degrabă o idee de marketing pentru un pedometru japonez produs în 1960.

Dr. William Kraus, profesor de medicină la Duke University, a fost membru în comitetul consultativ pentru 2018 Physical Activity Guidelines care a elaborat recomandările de exerciții fizice pentru americani, bazate pe un număr de minute de activitate săptămânal. „Vreau să subliniez că este vorba de un interval. Nu despre cât de puțin ar trebui să fac”, a spus el. „Oamenii ar trebui să se străduiască să facă mai mult.”

Kraus a spus că un interval între 7.000 și 13.000 de pași zilnic se încadrează în recomandările federale, care spun că pentru a avea beneficii săptămânale pentru sănătate adulții ar trebui să facă 150-300 de minute pe săptămână de activități fizice de intensitate moderată, sau 75-150 de minute de activitate intensă, sau o combinație echivalentă.

Estimările arată că pentru un adult obișnuit 5.000 de pași pe zi reprezintă doar activitățile normale ale traiului zilnic. Oamenii care stau mult timp jos și deci nu fac mulți pași zilnic ar trebui să se străduiască să fie mai activi, a spus Kraus.