Scotland Yard a confirmat miercuri decizia de a nu deschide o anchetă penală pentru un interviu șocant acordat în 1995 de prințesa Diana unui jurnalist de la BBC, Martin Bashir, ale cărui metode „înșelătoare” au fost denunțate într-un raport independent, potrivit AFP.

Interviu Bashir cu Lady DiFoto: Captura BBC

Poliția din Londra anunțase anterior în martie că nu va deschide o anchetă, dar a analizat din nou problema în urma publicării în mai a unui raport independent, scris de fostul judecător al instanței supreme, John Dyson.

De ce este controversat interviul?

Concret, fratele Dianei, Charles Spencer, a susţinut că Martin Bashir îi prezentase extrase de cont - care s-au dovedit a fi false - dovedind că serviciile de securitate plăteau două persoane la Curtea regală pentru a o spiona pe sora sa. Acesta este ceea ce l-a determinat, potrivit lui, să-l prezinte pe jurnalist prinţesei Diana, scrie BBC.

După publicarea acestui raport, „anchetatorii specializați au evaluat conținutul acestuia și au examinat cu atenție legea”, a declarat poliția într-un comunicat.

Dar anchetatorii „nu au identificat nicio dovadă a unei activități care constituie infracțiune și, prin urmare, nu vor iniția nicio urmărire”.

În seara zilei de 20 noiembrie 1995, BBC a difuzat un interviu de cincizeci și cinci de minute cu Diana, prințesa de Țara Galilor, pe „Panorama”, programul său de știri de investigație.

Interviul fusese făcut în mare secret. Doar o mână de oameni de la BBC știau de existența sa. Acesta îi fusese ascuns chiar și președintele radiodifuzorului, Marmaduke Hussey, deoarece soția lui era doamna de serviciu a reginei. Interviul a propulsat cariera lui Martin Bashir, acum în vârstă de 58 de ani, și a avut efectul unei bombe. Prințesa, care a murit într-un accident de mașină la Paris în 1997, urmărită de paparazzi, a afirmat în special că există „trei persoane” în căsătoria ei – fâcând referire la relația pe care Charles a avut-o cu Camilla Parker Bowles - și a recunoscut că are o o aventură cu căpitanul James Hewitt, ofițer de cavalerie.

Nu era sigură că Charles va fi vreodată rege. Replicile ei de atunci: „Ei bine, am fost trei în această căsătorie, deci a fost cam aglomerată”, referindu-se la Camilla Parker Bowles, acum soția lui Charles; „Mi-ar plăcea să fiu regina inimii oamenilor” – pot fi recitate cu ușurință de o mulțime de oameni și un sfert de secol mai târziu, scrie The New Yorker. De asemenea, ea i-a mărturisit că suferă de bulimie.

Dar intervievatorul a fost acuzat că a falsificat documente pentru a obține acest interviu. În raportul său, John Dyson a confirmat această versiune.

După acest interviu, Martin Bashir și-a continuat cariera în Statele Unite înainte de a se întoarce în Regatul Unit pentru a lucra pentru BBC, până la demisia sa. Pe lângă Lady Di, l-a intervievat și pe Michael Jackson pentru un documentar realizat în 2003 pentru ITV.

Starul pop, acum decedat, s-a plâns la instituția de reglementare a audiovizualului britanic, acuzându-l pe Martin Bashir că a dat o imagine distorsionată a comportamentului său ca tată.

La mijlocul lunii mai, BBC a anunțat plecarea din motive de sănătate a lui Martin Bashir, care se ocupa editorial de secțiunea Religie a grupului încă din 2016.

Jurnalistul Martin Bashir şi-a cerut scuze prinţilor William şi Harry

Jurnalistul Martin Bashir şi-a cerut scuze duminică, 23 mai, prinţilor William şi Harry, însă a afirmat că este "nerezonabil" să se facă o legătură între faptele sale şi moartea mamei lor.

Martin Bashir, intervievat de The Sunday Times, a afirmat că îi pare sincer rău faţă de fiii prinţesei, Harry şi William. "Nu am vrut niciodată să îi fac rău Dianei în vreun fel şi nu cred că am făcut-o", a declarat el pentru ziar.

Prinţii William şi Harry au spus că înşelătoria în cazul interviului acordat de prinţesa Diana în 1995 pentru BBC şi practicile lipsite de etică ale postului de televiziune au înrăutăţit relaţia dintre părinţii lor şi au alimentat paranoia mamei lor.

BBC „nu a reuşit să se ridice la standardele sale de integritate şi transparenţă” privitor la interviul realizat de jurnalistul Martin Bashir cu prinţesa Diana, arată rezultatele unei anchete independente anunţate joi. La scurt timp, prinţul William a spus că cel mai mult îl întristează faptul că mama lui nu a aflat vreodată că a fost păcălită.

El a adăugat că şi şefii BBC au greșit față de prințesa Diana, „nu doar de un reporter necinstit”.

Prinţul Harry a criticat de asemenea postul de televiziune. Într-un comunicat separat, ducele de Sussex a spus că „reacţia în lanţ a unei culturi de exploatare şi practici lipsite de etică” au dus la moartea mamei sale.