Vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 pentru personalul sanitar întră în vigoare miercuri în Franţa, măsură care priveşte circa 2,7 milioane de persoane şi împotriva căreia o minoritate se opune cu înverşunare, relatează AFP și Euronews, potrivit Agerpres.

Medic vaccinand un pacient in spitalFoto: freepik.com

Pentru a putea continua să-şi exercite profesia, toţi angajaţii din sectorul sanitar (spitale, azile de bătrâni, asistenţă la domiciliu, medici independenţi, ambulanţieri, pompieri etc.) trebuie să primească cel puţin prima doză de vaccin până la 15 septembrie.

La două luni după ce preşedintele Emmanuel Macron a stabilit această măsură, există în continuare în rândul personalului sanitar o minoritate ce refuză vaccinarea.

Conform celor mai recente date, până pe 7 septembrie puţin mai mult de 88% din personalul spitalelor şi al centrelor medicalizate de îngrijire a bătrânilor era vaccinat cel puţin cu prima doză. În rândul medicilor procentul este de 94,6%.

Vaccinarea obligatorie a personalului sanitar este doar una dintre măsurile decise în Franţa de preşedintele Macron în luna iulie pentru a combate valul patru al pandemiei provocat de varianta Delta mai contagioasă a coronavirusului.

A fost astfel instituit şi certificatul sanitar COVID-19 obligatoriu pentru accesul în baruri, restaurante, cinematografe, pe stadioane, în numeroase spaţii comerciale sau în mijloacele de transport pe distanţe lungi.

Aceste măsuri au avut ca efect intensificarea vaccinării populaţiei, până în prezent aproape 70% din populaţia Franţei fiind vaccinată împotriva COVID-19 cu schema completă.

Pe de altă parte, oponenții vaccinării obligatorii organizează în fiecare weekend manifestaţii în oraşele franceze.

Pompieri francezi pregătind administrarea unor vaccinuri anti-Covid (FOTO: Pascal Guyot / AFP / Profimedia Images)

Marea Britanie se pregătește se adopte măsura

Între timp, de cealaltă parte a Canalului Mânecii, ministrul britanic al sănătății Sajid Javid a anunțat că este „foarte probabil” ca Marea Britanie să impună vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 a personalului medical şi de asistenţă socială din prima linie, conform Reuters.

Sajid Javis a precizat că guvernul a lansat o consultare privind protejarea pacienţilor vulnerabili prin impunerea vaccinării anti-COVID şi antigripală drept condiţii pentru desfăşurarea activităţii de către personalul medical şi de asistenţă socială din prima linie în Anglia.

„Cred că este foarte probabil ca personalul NHS din prima linie, precum şi cei care lucrează în domeniul mai larg al asistenţei sociale, vor trebui de asemenea să se vaccineze pentru a-i proteja pe cei din jurul lor”, a declarat Javid în faţa parlamentului.

„Datele continuă să arate că legătura dintre cazuri, spitalizări şi decese s-a diminuat semnificativ faţă de începutul pandemiei”, se precizează în planul guvernului intitulat „Răspunsul la COVID-19: Planul pentru Toamnă şi Iarnă”.

Javid a declarat că guvernul dispune şi de un „plan B” de acţiune în contextul în care sistemul de sănătate este supus unei presiuni prea mari. Acest plan include, în anumite condiţii, obligativitatea certificatului de vaccinare dar şi purtarea măştii.

De asemenea, în anumite condiţii, guvernul le-ar putea cere cetăţenilor britanici să lucreze din nou de acasă, pentru o perioadă limitată de timp.

Conform planului, autorităţile „vor încerca să anunţe diferite companii şi afaceri private cu cel puţin o săptămână înainte” de intrarea în vigoare a certificatelor de vaccinare obligatorii.

Citește și: