CEO-ul Tesla Elon Musk a criticat un proiect de lege care ar avantaja producătorii de mașini electrice ai căror angajați s-au sindicalizat, relatează Business Insider.

Elon MuskFoto: Hannibal Hanschke / AFP / Profimedia Images

Legiuitorii democrați din Camera Reprezentanților de la Washington au depus vineri un proiect de lege care va acorda o deducere fiscală de 4.500 de dolari consumatorilor care cumpără vehicule electrice asamblate în Statele Unite, dacă acestea au un sindicat.

Elon Musk a scris pe Twitter la sfârșitul săptămânii trecute că legea a fost creată de lobbyiști ai companiei Ford și ai Sindicatului Muncitorilor Auto (UAW).

„Este scris de lobbyiști ai Ford/UAW întrucât ei își fac mașina electrică în Mexic. Nu este clar cum asta va servi contribuabililor americani”, a scris Musk pe platforma social media, adăugând un link către un articol al Bloomberg despre producția mașinii sale electrice Mustang Mach-E la fabrica din Mexic a companiei.

Deducerea fiscală de 4.500 de dolari ar putea oferi un avantaj producătorilor auto ai căror angajați s-au sindicalizat precum General Motors, Ford și Chrysler în timp ce Tesla - care s-a opus mereu sindicalizării - ar putea avea de pierdut.

Musk nu a oferit dovezi privind acuzația sa legată de redactarea proiectului de către lobbyiști iar reprezentanții celor două companii nu au dorit să comenteze afirmația sa.

Tensiuni între administrația Biden și Elon Musk

Proiectul de lege oferă de asemenea consumatorilor un stimulent de bază de 7.500 de dolari pentru achiziționarea de noi vehicule electrice în SUA.

Însă prevederea se va aplica și mașinilor electrice produse în străinătate, precum cele asamblate de Ford în Mexic.

Într-un tweet ulterior în care a răspuns unui utilizator care afirma că președintele Joe Biden ar trebui să facă din mașinile produse în SUA o prioritate, Musk a scris „ahem” și a tag-uit contul oficial al președintelui american.

Tensiunile dintre Tesla și administrația Biden au devenit evidente mai devreme în cursul acestui an, noua conducere politică democrată de la Washington fiind nemulțumită de poziția anti-sindicate a Tesla.

Joe Biden a organizat în luna august un eveniment de celebrare a producătorilor americani de vehicule electrice, eveniment la care Tesla a fost în mod notabil absentă.

Musk a scris pe Twitter la momentul respectiv că a fost „ciudat că Tesla n-a fost invitată”.

Reuters relatează că Toyota și Honda și-au exprimat de asemenea opoziția față de noul proiect de lege în comunicate remise presei sâmbătă.

Toyota a afirmat că proiectul discriminează „muncitorii americani din sectorul auto pe baza alegerii lor de a nu se sindicaliza”.

Proiectul urmează să fie dezbătut în comisia de specialitate a Camerei Reprezentanților marți.

Citește și: