„Boardmaster”, un festival de surf și muzică desfășurat între 11 și 15 august la Newquay, Anglia, a „produs” de atunci 4.700 de testări pozitive pentru Covid-19, deși unii experți cred că numărul de infectări legate de eveniment ar fi mult mai mare, informează Forbes.

Festivalul BoardmasterFoto: Backgrid UK/ Profimedia Images

La festival au fost în jur de 50.000 de oameni și cazurile au survenit la spectatori sau la persoane cu legătură cu evenimentul, aproximativ trei sferturi dintre cazuri fiind la oameni cu vârste între 16 și 21 de ani. 800 dintre cei testați poztiv locuiesc acolo, dar ceilalți călătoriseră pentru eveniment și cazuri legate de festival sunt raportate acum pretutindeni în țară.

Măștile erau recomandate, dar nu obligatorii, iar politica anti-Covid a festivalului impunea participanților să prezinte la intrare unul din aceste documente: un test rapid din ultimele 24 de ore; dovada vaccinării; dovada imunității naturale, printr-un test PCR pozitiv din cele 180 de zile înainte de eveniment (dar nu din ultimele 10 zile).

Participanților li s-a cerut și să facă un test rapid pe durata evenimentului pe care să-l posteze pe aplicație, iar celor cu rezultat pozitiv li s-a cerut să părăsească festivalul. Peste 450 de oameni nu au fost primiți la eveniment sau a trebuit să plece în timpul lui.

Deși este posibil ca transmiterea să fi avut loc nu numai pe terenul festivalului, ci de exemplu în transportul spre sau de acolo, festivalurile de muzică în vremea pandemiei devin super-focare de răspândire. Peste 1.000 de oameni au fost testați pozitiv după un festival olandez din iulie, deși cu aceleași reguli ca acela din Anglia, iar un alt festival din Anglia de la sfârșitul lui iulie, numit „Latitude”, a generat și el 1.000 de cazuri legate de eveniment.

Evenimentele super-focare sunt pretutindeni un factor cheie de răspândire a pandemiei, iar Statele Unite se confruntă și ele cu rezultatele a două mari festivaluri recente, numărul de cazuri crescând rapid în țară. Raliul Sturgis pentru motociclete a triplat numărul de spitalizări cu Covid din Dakota de sud, aducându-l la maxim de la începutul pandemiei.

Lollapalooza de la Chicago, de la 29 iulie la 1 august, a raportat peste 200 de cazuri legate de festival, dar oficialitățile locale din sănătate susțin că a trecut destul timp de la eveniment ca să poată declara că nu fost un super- focar. Cu 385.000 de participanți, dacă numărul real de cazuri pozitive este în jur de 200, s-ar putea să aibă dreptate.

Dar poate că e bine de avut în vedere că festivalurile mari, cu mulțimi aglomerate și oameni fără măști nu sunt cea mai bună idee în locuri cu număr mare de cazuri cu varianta Delta puternic transmisibilă.