Președintele afgan Ashraf Ghani, fost tehnocrat al Băncii Mondiale și autor al cărții „Fixing Failed States”, i-a adunat sâmbătă, 7 august, pe câțiva oficiali la o întâlnire privind îmbunătățirea relațiilor dintre biroul procurorului general și oficialii locali. El și-a petrecut restul zilei pe peluza verde- smarald a palatului prezidențial, citind o carte, potrivit unui angajat al palatului, scrie Wall Street Journal în ediția de sâmbătă. Între timp, statul afgan se prăbușea.

Ashraf GhaniFoto: Anna Moneymaker / Getty images / Profimedia

Numărul districtelor aflate sub controlul guvernului scădea cu fiecare oră. Kunduz, cel mai mare oraș din nord-est, a căzut în noaptea următoare. După 24 de ore, au urmat alte capitale de provincie, multe cedând fără luptă. Luptatorii talibani au capturat bazele pline de armament furnizat de SUA și au îndreptat armamentul capturat înspre armata afgană demoralizată, incapabilă să se aprovizioneze cu arme, alimente sau apă.

  • Președintele Biden se afla acasă la Wilmington, unde juca golf...

Președintele Biden se afla acasă la Wilmington, unde juca golf, după care s-a întâlnit online cu membrii echipei olimpice a SUA pentru a-i felicita pentru performanța lor la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Oficiali ai Casei Albe spun că între cele două activități, Biden a fost informat despre situația din Afganistan.

Duminică, 8 august, Ambasada SUA a transmis că americanii ar trebui să părăsească Afganistanul cu primul zbor disponibil. Ideea era că insurgenții nu vor ataca Kabulul înainte ca retragerea armatei americane să aibă loc (31 august).

La Kabul, Zara, o profesoară de engleză în vârstă de 25 de ani, se gândea să plece, dar a respectat rutina zilnică. „Totul era normal”, a spus ea. „Am crezut că va dura trei-patru luni.”

Luptătorii locali împotriva talibanilor înainte de invazia condusă de SUA din 2001 și-au mobilizat milițiile, completând trupele și inspirând încredere în rândul multor afgani. Numai că au apărut mici fisuri.

  • Marți, 10 august, ministrul finanțelor, Khalid Payenda, a renunțat la slujbă și a zburat din țară

Marți, 10 august, ministrul finanțelor, Khalid Payenda, a renunțat la slujbă și a zburat din țară, scriind pe Twitter că „a venit timpul să demisionăm pentru a ne respecta prioritățile personale”. Alarmat de riscul unui exod masiv, domnul Ghani a instruit oficialii Aeroportului să nu permită înalților oficiali să părăsească Afganistanul. El a transmis Biroului de Pașapoarte să nu mai reînnoiască sau să elibereze documente noi timp de 20 de zile.

Citește continuarea pe Wall Street Journal (poate implica abonament)