Oficialii talibani din vestul provinciei Herat au ordonat guvernului și universităților private ca fetelor să nu li se va mai permite să stea în aceleași clase cu băieți, anunță agenția de știri Khaama Press. Decizia a venit după o întâlnire de trei ore între profesori, proprietarii de instituții de învățământ private și oficialii talibani, aceștia din urmă spunând că nu există nicio justificare pentru ca educația să continue ”la comun”. Mullah Farid, șeful învățământului superior al Emiratului Islamic al Afganistanului, care a reprezentat talibanii în cadrul reuniunii, a adăugat că vechiul sistem este ”rădăcina tuturor relelor din societate”

Scoala afghanaFoto: news.un.org

Profesorii din provincia Herat au argumentat că universitățile și institutele guvernamentale pot gestiona clase separate, dar din cauza numărului limitat de studente din instituțiile private, acestea din urmă nu își pot permite să formeze clase separate.

Profesorii au mai avertizat că, din moment ce instituțiile private nu își pot permite cursuri separate, mii de fete pot rămâne private de învățământul superior.

Conform legii afgane în vigoare, fiecare cetățean are dreptul la educaţie, indiferent de gen, etnie şi situaţie materială. Învăţământul este gratuit iar elevii primesc lucruri de bază necesare pentru şcoală: caiete şi pixuri. Doar 20-30% dintre școli sunt echipate corespunzător.

Elevii au între 11 şi 18 materii şi învaţă 8 limbi străine. Nu se dau note, elevii trebuie să treacă examenele susţinute la mijlocul şi la sfârşitul anului.

Educația este obligatorie pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani. Copiii încep de obicei școala de la 6 ani.

Mai puțin de un sfert dintre elevi finalizează primii 9 ani de educație și sub 10% termină clasa 12. În afară de școlile obișnuite, Afganistanul are și școli religioase care oferă în principal educație în zonele rurale. Limba de predare este Dari. Cu toate acestea, în provinciile din sud, se predă în limba Pashtu. Câteva programe de masterat au ca predare limba engleză.

Anul universitar constă din 2 semestre și se desfășoară din martie până în ianuarie.

Educația primară durează 6 ani și este destinată elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani. În primii 3 ani ai învățământului primar programa cuprinde materii precum artă, teologie, Dari sau Pashtu (în funcție de regiune) , matematică, caligrafie și fizică. Alte discipline, cum ar fi științe, geografie și istorie, sunt adăugate la curriculum într-o etapă ulterioară.

Curriculumul este consecvent în toată țara; cu toate acestea, profesorii îl pot adapta la contextul local al provinciei sau regiunii. Educația comunitară este asigurată în regiunile mai puțin sigure, cum ar fi provinciile din sud. Educația de acest tip este adesea asigurată în moschei de un imam și accentul se pune în primul rând pe subiecte religioase.

Elevii își finalizează învățământul primar cu un examen care le permite admiterea în învățământul secundar inferior (Maktabeh Motevasteh).

Învățământul secundar inferior (denumit și primul ciclu) are o durată de 3 ani, pentru elevii cu vârste cuprinse între 12-14 ani. Programa pentru învățământul secundar inferior cuprinde discipline precum matematică, științe, biologie, fizică, chimie și limbi străine (engleză, germană franceză și rusă).

Învățământul secundar inferior te pregătește pentru învățământul secundar superior (Doreyeh Aali). Elevii își finalizează învățământul secundar inferior cu un examen care acordă admiterea în învățământul secundar superior.

Elevii care urmează învățământul secundar superior pot alege materii teoretice în cei 3 ani de studii: istorie, matematică sau studii islamice, sau materii orientate profesional, cum ar fi agricultura, educația, arta și cultura și economia. (Sursa)