În ziua de 29 iulie 2021, s-au împlinit 63 de ani de la asasinarea lui Vasile Motrescu, executat la Penitenciarul Botoșani de către regimul comunist.

Vasile MotrescuFoto: Arhiva personala

Asociația Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Arboroasa din Vicovu de Jos a lansat proiectul memorial de edificare a Muzeului Rezistenței Anticomuniste din Bucovina „Vasile Motrescu” și a demarat campania pentru identificarea locului unde a fost înhumat partizanul Vasile Motrescu, ucis de către comuniști.

”Până astăzi nu se cunoaște unde se află rămășițele sale pământești – există doar câteva indicii (insuficiente încă) obținute de istoricul și cercetătorul Marius Oprea, fondatorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. Ne dorim să îl aducem acasă, în satul natal Vicovu de Jos, dar, pentru a încerca aceasta, avem nevoie de sprijinul dumneavoastră. Rugăm pe toți cei care au cunoștință despre împrejurările execuției din 29.VII.1958 să ne contacteze la telefon 756.03.56.57 sau la adresa de e-mail contact@arboroasa.org

Conform LEGII muzeelor și a colecțiilor publice nr. 311 din 3 iulie 2003 (*republicată*)/publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 207 din 24 martie 2014, Muzeul Rezistenței Anticomuniste din Bucovina „Vasile Motrescu” va avea statutul de instituție de cultură, de drept privat, fără scop lucrativ, aflată în serviciul societății, care colecționează, conservă, cercetează, restaurează, comunică și expune, în scopul cunoașterii, educării și recreerii, mărturii materiale și spirituale ale existenței și evoluției comunităților umane, potrivit suceava-smartpress.ro.