Manuel Diaz este închis de douăsprezece zile în Cuba și are nevoie de trei persoane pentru a depune mărturie că a demonstrat pașnic pe 11 iulie în momentul unei mobilizări sociale fără precedent pe insulă, pentru a spera cel puțin să fie liber la procesul său, potrivit AFP.

Proteste la Havana, CubaFoto: YAMIL LAGE / AFP / Profimedia

Acest angajat de patiserie în vârstă de 59 de ani, care a manifestat în satul său Bauta, la 25 de kilometri sud-vest de Havana, este unul dintre cubanezii arestați printre miile de protestatari care atunci au invadat străzile strigând „Jos dictatura!” și „Ne este foame!”.

Deținuții sunt acuzați de dispreț, tulburarea ordinii publice, acte de vandalism sau răspândirea epidemiei pentru că au mers la aceste adunări fără mască în timp ce epidemia Covid-19 este în creștere.

"Deocamdată nimeni nu a vrut să depună mărturie și Manuel este încă în detenție preventivă, acuzat de tulburare publică. Se află în închisoarea Caimito, (vest), suntem disperați", explică Miami, fratele lui Roberto.

La mai bine de zece zile după această mișcare de protest, guvernul nu a dat numărul oficial de arestări. Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a cerut eliberarea imediată a „tuturor celor închiși pentru exercitarea drepturilor lor”.

Potrivit unei liste difuzate pe Twitter de grupuri de opoziție precum colectivul de artiști 27N și mass-media independentă precum „Periodismo de Barrio” (jurnalism de vecinătate), peste 600 de persoane au fost arestate.

Ministrul cubanez de externe, Bruno Rodriguez, a declarat joi că majoritatea deținuților au fost eliberați după „amenzi sau plasați în arest la domiciliu”. El a negat prezența minorilor printre prizonieri.

Acesta susține că nu a existat „niciun proces fără garanțiile” necesare succesului lor și că niciun deținut nu a dispărut.

Pe grupul de Facebook „Desaparecidos #SOSCuba”, Roberto, a cărui mamă în vârstă de 92 de ani locuiește și în Cuba, explică faptul că pentru ca fratele său să se prezinte liber în fața instanței, are nevoie, potrivit avocatului său, „doi sau trei martori” spun că a „demonstrat pașnic și s-a asigurat că oamenii nu recurg la violență” în timpul mobilizării.

"Ar ajuta să-l scoată pe cauțiune, fie că va fi plasat în arest la domiciliu sau eliberat", a spus el. „Există cineva care ne poate ajuta, vă rog”, pledează el.