UNESCO cere Turciei un raport despre Sfânta Sofia fiind îngrijorată de starea ei după transformarea în moschee - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,1999duminică 19 sep 2021

UNESCO cere Turciei un raport despre Sfânta Sofia fiind îngrijorată de starea ei după transformarea în moschee

de I.B. Vineri, 23 iulie 2021, 19:21
- a A+
Imagine
Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO a solicitat vineri Turciei să prezinte un raport până în 2022 cu privire la starea de conservare a Hagiei Sofia din Istanbul, exprimându-și "profunda îngrijorare" cu privire la consecințele transformării acestei celebre clădiri din perioada bizantină într-o moschee, potrivit AFP.


Transformarea în moschee în 10 iulie 2020 de către autoritățile turce din Hagia Sofia, până atunci muzeu, declanșase un val de indignare internațională și înrăutățea tensiunile dintre Turcia și Grecia.

Comitetul Patrimoniului Mondial solicită Turciei să prezinte până la 1 februarie 2022 "un raport actualizat privind starea de conservare" a clădirii.

El "regretă profund absența dialogului și a informațiilor" cu privire la decizia Turciei de a schimba statutul a două muzee majore, Sfânta Sofia și Biserica Chora, un alt monument al arhitecturii bizantine.

Biserica Chora din Constantinopol - Muzeul Kariye sau Chora - este considerata a fi una dintre cele mai frumoase biserici bizantine. Biserica este situata in partea vestica a orasului, in districtul Erdinekapi, din Istanbul-ul de astazi.

În august 2020, un decret prezidențial a dispus transformarea într-o moschee a Bisericii Chora, decorată în special cu fresce din secolul al XIV-lea reprezentând Judecata de Apoi.

Aceste inițiative au făcut parte din eforturile președintelui Recep Tayyip Erdogan de a-i radicaliza pe susținătorii săi mai conservatori și naționaliști, deoarece Turcia se confruntă cu dificultăți economice agravate de pandemie.

De asemenea, Comitetul și-a exprimat "profunda îngrijorare cu privire la impactul potențial pe care îl pot avea modificările acestor componente cheie asupra valorii universale remarcabile a proprietăților" și a solicitat Turciei să se angajeze în cooperare și dialog internațional înainte de orice alte modificări.


2531 de afisariFoarte bine face UNESCO
John M. [utilizator], Vineri, 23 iulie 2021, 19:42
+9/13
Barbarii sa nu uite ca Hagia Sofia apartine crestinatatii, si nu hoardelor din Stepa Calmuca ce n-au avut niciodata nici Dumnezeu, nici case, nici apa calda...
Hagia Sofia,
John M. [utilizator], Vineri, 23 iulie 2021, 22:14
+4/8
construita intre anii 532-537 era ridicata si era o minune a lumii, cand au ocupat-o barbarii. Cat despre de unde au venit turcii exact, gasesc ca e irelevant atata timp cat ei au fost din ziua intai niste salbatici, cu un imperiu terorist, care a costat Europa multe vieti inocente si foarte multi bani.
inca 3 comentarii comenteaza