Cîţu: Nu vreau să mai investim în cercetare, educaţie sau sănătate fără să avem rezultate - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2646sâmbătă 16 oct 2021

Cîţu: Nu vreau să mai investim în cercetare, educaţie sau sănătate fără să avem rezultate

de DP Joi, 22 iulie 2021, 15:36
- a A+
Imagine
Premierul Florin Cîţu a subliniat, joi, că nu doreşte investiţii fără rezultate în domenii precum cercetare, educaţie sau sănătate, adăugând că a aloca fonduri de la bugetul statului doar "de dragul" finanţării nu reprezintă o soluţie, scrie Agerpres. El a participat la evenimentul "Grand Matinal Digital", organizat în sistem online de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România.


"Trebuie introdus un principiu al competitivităţii pentru resurse în toate sectoarele din economie, inclusiv în cercetare. Cei care doresc să facă cercetare trebuie să fie în competiţie între ei pentru resurse, dacă aceste resurse vin de la stat sau din sectorul privat şi doar cei care dau rezultate vor putea să meargă mai departe. A finanţa doar de dragul finanţării de la buget nu cred că este o soluţie, chiar dacă îi spunem, între ghilimele, cercetare. Trebuie să găsim acele centre unde se poate face dezvoltarea prin cercetare şi acolo, repet, în funcţie de rezultate, putem să introducem mai multe resurse. Nu sunt adeptul investirii banului public oriunde, doar pentru că i se spune ca domeniu cercetare şi trebuie să investim în cercetare, fără să avem rezultate", a declarat Florin Cîţu.

Prim-ministrul a completat că nu doreşte nici investiţii în educaţie şi sănătate fără rezultate.

"Nici în educaţie nu vreau să mai investim fără să avem rezultate, nici în sănătate nu vreau să mai investim fără să avem rezultate. Românii şi noi toţi trebuie să cerem de la guvernanţi ca aceste investiţii din bani publici să se vadă şi în rezultate. Şi asta este, iarăşi, o schimbare de paradigmă", a explicat Cîţu.

El şi-a manifestat susţinerea pentru sistemul dual de educaţie, pe care l-a calificat drept "foarte bun", evidenţiind aportul sectorului privat în domeniu.

"Sectorul privat a făcut o treabă foarte bună în ultimii ani şi în discuţiile pe care le-am avut cu ministrul Educaţiei preluăm lecţiile din sectorul privat şi le vom extinde în tot sectorul. Dar şi aici, iarăşi, trebuie să facem această extindere în colaborare cu sectorul privat. Tendinţa este că atunci când preia statul un program să-l facă mult prea mare şi să nu mai avem nevoie de tot ceea ce produce. De aceea, de fiecare dată trebuie să stăm în contact, aşa cum am făcut şi până acum", a indicat premierul Cîţu.


23063 de afisariEste necesara o definiție...
Jolly Roger [utilizator], Joi, 22 iulie 2021, 15:39
+45/51
O definiție pentru cuvântul ”investiție”...

Pentru că de investit nu s-a investit absolut nimic.
S-au dat și atât. Pe capete, cu ochii închiși, fără obiective, fără indicatori de evaluare, de performanță, nimic!
S-au dat si atât. Și oamenii au luat și au stat mai departe...
Nu vreau să vă mai votez
doar_un_mesaj [utilizator], Joi, 22 iulie 2021, 15:46
+40/50
fără să aveți rezultate!
inca 84 de comentarii comenteaza