Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat joi că o instanță de judecată din România a dat o primă sentință împotriva statului român, care ar trebui să plătească despăgubiri de 15.000 de euro unei persoane, care a fost atacată de urs și a cerut despăgubiri în instanță. Instanța a spus clar că entitatea responsabilă pentru acel atac este entitatea care a protejat acel animal, respectiv statul român.

Ursi din RomaniaFoto: Kutizoltan, Dreamstime.com
  • "Avem prima sentință împotriva statului român, de 15.000 de euro, dată de o instanță din România, prin care o persoană atacată de urs a dat în judecată statul roman și a cerut despăgubiri. Și instanța a spus clar că entitatea responsabilă pentru acel atac este entitatea care a protejat acel animal și care este, cu ghilimele de rigoare, "proprietarul ursului", ceea ce este o ciudăţenie, dar proprietarul speciei strict protejate este statul român.", a declarat joi ministrul Mediului Tanczos Barna, în cadrul unei conferințe pe tema recent adoptatei Ordonanțe privind intervenția în cazul urșilor care coboară în localități.

Persoanele care împiedică prin orice mijloace intervenția imediată a autorităților în cazul urșilor coborâți în intravilanul localităților pot fi sancționate cu amendă între 7.000 și 10.000 de lei, dacă fapta nu constituie infracțiune, se arată în Ordonanța de urgență adoptată miercuri de Guvern și publicată pe site-ul Ministerului Mediului. Primarul sau viceprimarul sunt cei care conduc echipele de intervenție și, în funcție de risc, tot ei decid asupra soluțiilor: alungare, tranchilizare și relocare ori extragere prin eutanasiere sau împușcare a urșilor.