Piloții elicopterului militar american Black Hawk care a aterizat forțat joia trecută în Piața Charles de Gaulle și a doborât doi stâlpi deasupra bulevardului Aviatorilor ar fi recurs la această soluție ca o măsură disperată, de ultim moment, pentru a preveni o prăbușire necontrolată a aeronavei. Posibila cauză ar fi legată de o problemă la cutia de viteze a aparatului. Reacția rapidă a piloților a dus la evitarea unui incident mult mai serios și care s-ar fi putut solda cu victime.

Elicopter BlackHawk a aterizat forțat la AviatorilorFoto: AGERPRES

Potrivit TVR, la bordul aeronavei s-ar fi aprins un senzor care indica un pericol imediat, iar procedura prevedea aterizarea de urgenţă.

Alerta care s-a aprins se numește „Chip Detection” și se declanșează atunci când un senzor cu magneți din interiorul cutiei de viteză detectează bucăți metalice mici în uleiul de transmisie, bucăți care pot duce la blocarea angrenajelor și, pe cale de consecință, pierderea puterii care se transmite de la motoare la rotorul elicopterului.

Surse din anchetă citate de TVR spun că odată declanșată alarma elicopterul ar fi putut fi pe punctul să piardă transmisia și că reacția rapidă a piloților a dus la evitarea unui incident mai serios.

„Chip detection” tradus în limba română ar fi „șpan în ulei”. Practic se referă la apariția unei indicații la bord privind existența unor bucăți de metal în uleiul de transmisie. Procedura standard la marea majoritate a elicopterelor impune reducerea puterii, să nu mai folosești regimul de viteză din acel moment, să reduci puterea la minim și să cauți un loc de aterizare cât mai urgent”, spune Lucian Lupescu, pilot de elicopter.

Un elicopter aparținând Armatei americane a aterizat forțat joia trecută în nordul Capitalei, în sensul giratoriu din Piața Charles de Gaulle, unde a doborât doi stâlpi de iluminat.

Elicopterul Black Hawk era în survol alături de alte cinci astfel de elicoptere, a pierdut din altitudine brusc și a aterizat forțat în rondul de pe bulevardul Aviatorilor, chiar în sensul giratoriu. Elicopterele executau un zbor de repetiție pentru parada aeriană din 20 iulie de Ziua Aviației.

Elicopterul american a doborât doi stâlpi de iluminat de pe bulevardul Aviatorilor. În urma incidentului nu au existat victime.

CITEȘTE ȘI: