Norvegia comemorează 10 ani de la atacurile teroriste comise de Anders Breivik, cea mai mare tragedie din istoria modernă a țării - Hotnews Mobile
1 € 1 USD vineri 23 iul 2021

Norvegia comemorează 10 ani de la atacurile teroriste comise de Anders Breivik, cea mai mare tragedie din istoria modernă a țării

de S.J. Joi, 22 iulie 2021, 12:23
- a A+
Imagine
Norvegia comemorează joi victimele atacurilor teroriste de la Oslo şi de pe insula Utoya comise în urmă cu 10 ani de extremistul de dreapta Anders Behring Breivik şi soldate cu 77 de morţi, relatează dpa și Reuters , potrivit Agerpres.


Cu această ocazie sunt planificate mai multe evenimente comemorative la care urmează să participe supravieţuitori ai atacurilor şi membri ai familiilor îndoliate, precum şi premierul norvegian Erna Solberg şi reprezentanţi ai familiei regale.

Numele tuturor celor 77 de victime vor fi citite de mai multe ori în timpul zilei. La un eveniment organizat joi seara, regele Harald al V-lea al Norvegiei urmează să rostească un discurs.

Pe 22 iulie 2011 extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a comis un atentat cu o maşină capcană în zona clădirilor guvernamentale din Oslo, în urma căruia au murit opt oameni. Apoi, el s-a deplasat pe insula Utoya, loc în care se desfăşura o tabără de vară pentru tineret a Partidului Laburist, unde a ucis 69 de persoane.

Atacurile au fost cele mai grave acte de violenţă comise în Norvegia după al Doilea Război Mondial.

În 2012, Anders Behring Breivik a fost condamnat la pedeapsa maximă, şi anume 21 de ani de închisoare, care ar putea fi prelungită pe termen nelimitat.

În septembrie 2020 avocatul extremistului de dreapta cerea eliberarea condiţionată .

"El are dreptul la o examinare judiciară a libertăţii condiţionate la expirarea perioadei minime de zece ani în cazul său. Este un drept pe care îl au toţi condamnaţii", adăuga avocatul său, Oystein Storrvik.

Potrivit acestuia, Breivik intenţiona de asemenea să depună din nou o plângere împotriva statului norvegian pentru a protesta împotriva "unei izolări atât de lungi" în închisoare.

După o primă rundă câştigată parţial în instanţă în 2016 pentru tratament "inuman" şi "degradant", ce contravine Convenţiei europene a drepturilor omului, al doilea aspect al plângerii depuse de Breivik în legătură cu comunicarea cu exteriorul a fost respins.

În iunie 2018 Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) respingea un apel al lui Anders Behring Breivik, care acuza condiţiile sale de detenţie ca fiind tratament inuman şi degradant.

Prin sesizarea adresată CEDO, Breivik a încercat să anuleze o decizie din martie 2017 a unei curţi de apel norvegiene, care a stabilit că detenţia sa în regim de cvasi-izolare, într-o celulă cu trei încăperi, respectă drepturile omului

În închisoarea din Skien (sud-est) unde îşi execută pedeapsa, Breivik dispune de trei celule de peste 10 metri pătraţi fiecare, dotate cu televizor cu jocuri video şi DVD player, un computer (fără conexiune la internet) şi aparate de antrenament cu greutăţi.


1089 de afisariBreivik
Milka Man [utilizator], Joi, 22 iulie 2021, 12:37
+4/6
sta in conditii de lux, dar tot se plange, iar autoritatile il baga in seama. Legile norvegiene sunt cele mai blande din lume...21 de ani pentru omor multiplu si terorism, cu posibilitate de eliberare dupa 10 ani sau prelungire dupa 21 ani?Oare e cineva atat de credul ca un astfel de criminal isi va regreta vreodata faptele si ca nu va ma omori inca 100 oameni dupa ce iese? Niste ipocriti si norvegienii astia, care traiesc intr-un univers paralel si nu prea accepta realitatea.
comenteaza