Guvernul pregăteşte un nou mod de a-i stimula pe români să muncească peste vârsta de pensionare - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,1823vineri 23 iul 2021

Guvernul pregăteşte un nou mod de a-i stimula pe români să muncească peste vârsta de pensionare

de DP Joi, 22 iulie 2021, 9:13
- a A+
Imagine
Guvernul intenţionează să majoreze cu 50% punctajul lunar pentru calculul pensiei în cazul persoanelor care au îndeplinit stagiul minim de cotizare şi care rămân în activitate, fie în sistemul public, fie în cel privat, şi contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare, scrie Profit.ro, care invocă documente ale Executivului. De asemenea, Guvernul va extinde cumulul pensiei anticipate pentru venituri obţinute în mediul privat.


O ordonanţă pregătită de Guvern arată că este necesară stimularea "râmânerii în activitate a persoanelor care au îndeplinit vârsta standard de pensionare şi doresc să rămână în activitate după data îndeplinirii condiţiilor de vârstă standard şi stagiu minim de cotizare pentru deschiderea unui drept de pensie pentru limită de vârstă".

Prin urmare, proiectul pregătit prevede ca "pentru asiguraţii care au îndeplinit stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare, punctajul lunar realizat în perioada respectivă va fi majorat cu 50%", conform Profit.ro .

Guvernul propune totodată modificarea legislaţiei actuale cu reglementări menite "să permită cumulul pensiei anticipate sau anticipate parţiale cu activităţi profesionale desfăşurate în mediul privat".

În prezent acest cumul este permis pentru venituri din activități independente, așa cum sunt ele reglementate de Codul Fiscal, indiferent de nivelul acestora. Pensia anticipată parțială sau pensia anticipată nu se cumulează însă cu venituri obținute în baza unui contract individual de muncă. De asemenea, cumulul nu este permis în baza unui raport de serviciu (funcționar public), de persoane care desfășoară activități în funcții elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum și de membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, ale căror venituri sunt asimilate salariilor.
31805 afisariDin lac in put
Koczka [utilizator], Joi, 22 iulie 2021, 9:59
+9/11
Masuri clocite din bezna birourilor capitonate care îndeamnă la somn și nesimțire birocratică.
Majoritatea beneficiarilor primei măsuri sunt funcționari sau manageri cu salarii mari, astfel că cel puțin la bugetari se vor bloca o grămadă de posturi bune, victorie a gerontocrației. Un alt aspect foarte important este că nu sunt exceptați cei care legal in prezent se pot pensiona la vârste 'fragede' cum ar fi magistrații, polițiști, militari, aviatori, sri-sti și care oricum lucrează și după pensionare cumulând pensia cu veniturile din activitatea curenta.
Prima măsură buna pentru buget ar fi fost sa fie oprit cumulul pensiei cu veniturile bugetare postpensionare
A doua măsură este și mai nocivă pentru buget deoarece perpetuează conceptul de pensie anticipata și activitate postpensionare , două noțiuni care logic nu ar trebui sa fie asociate. Măsura corecta și așteptată ar fi fost sa fie oprită pensionarea anticipată cu pensie integrală adică să rămână doar pensionarea anticipată cu pensie redusă.
Astfel în loc să fie mai just și mai echitabil sistemul asigurărilor sociale, se iau măsuri care măresc inechitățile și scad sentimentul de solidaritate sociala.
Retrospectiv privind, ultimele guvernări indiferent de culoarea politică nu au făcut altceva decât să își aducă contribuția la opera de dezbinare și dezmembrare a societatii practic instituind un regim discreționar și clientelar profund nedemocratic și ineficient.
pai ce stimulare?
numaiamnume [utilizator], Joi, 22 iulie 2021, 10:15
+7/9
Din moment ce cumulul pensesi cu salariu este interzis? Orice altceva bagati e apa de ploaie. Si in plus, lasati tinerii sa lucreze! Sunt domenii unde cei cu multa experienta pot sa aduca valoare, dar plimbatorii de hartii pe la stat nu se afla printre ei!
inca 15 comentarii comenteaza