Persoanele prinse în flagrant în timp ce hrănesc urșii în mod neautorizat în apropierea localităților ar putea fi sancționate drastic. Ministerul Mediului pregătește un proiect de Hotărâre de Guvern prin care amenzile actuale situate între 3.000 și 5.000 de lei să fie dublate sau chiar triplate, a declarat miercuri Róbert Szep, secretar de stat în Ministerul Mediului. Vezi în articol ce amenzi au fost aplicate recent și cum explică acesta situațiile în care pot fi împușcați urșii în intravilan și cât ar putea câștiga un vânător din asta.

Urs, hrănit pe drumFoto: Captura video

Róbert Szep, secretar de stat în Ministerul Mediului, a anunuțat miercuri că 'ministerul lucrează în prezent la un proiect de act normativ pentru limitarea și sancționarea drastică a hrănirii exemplarelor de urși de către persoane neautorizate, în apropierea localităților'.

La solicitarea media, Róbert Szep a precizat câte amenzi s-au dat recent dar și ce amenzi vrea să propună Ministerul în proiectul de act normativ.

  • "Din păcate destul de puține persoane au fost prinse în flagrant hrănind urșii. În ultimele două săptămâni, din ceea ce știu, parcă 3 persoane au fost filmate și identificate de către Jandarmeria și Garda de Mediu și au primit amenzi. Cred că este prea puțin. Cred că trebuie să ne intensificăm eforturile ca în localitățile acestea în care vorbim de zone de tranzit a urșilor sau localități în jurul cărora există o populație semnificativă de urși să fim mai eficienți.
  • În ceea ce privește cuantumul amenzilor pot să vă spun că am cerut puncte de vedere colegilor de la Garda Națională de Mediu și așteptăm propunerile dânșilor. Noi am sugerat ca amenzile să fie drastice, mult mai mari decât este acum pentru persoanele fizice - acestea sunt acum între 3.000 și 5.000 de lei.
  • Noi sperăm să le dublăm sau chiar să le triplăm pentru că din pacate multe zone în care s-a produs habituarea ursului s-a datorat managementului defectuos in ceea ce privește deșeurile.", a declarat miercuri, Róbert Szep, secretar de stat în Ministerul Mediului.

Care sunt situațiile în care autoritățile pot lua măsuri de eutanasiere ori împușcare a urșilor - explicațiile secretarului de stat Róbert Szep

Róbert-Eugen SZÉP, secretar de stat în Ministerul Mediului, a venit cu precizări suplimentare miercuri după ședința de Guvern în care s-a aprobat Ordonanța de urgență privind măsuri împotriva urșilor din intravilan. Redăm mai jos declarațiile acestuia:

  • - Scopul acestei Ordonanțe este salvarea vieții oamenilor și a bunurilor create de om, valori care trebuie protejate inclusiv prin Constituție.
  • - În proiectul OUG am definit ce înseamnă intervenție imediată, ce înseamnă intervenție prin alungare, intervenție prin tranchilizare și relocare, respectiv ce înseamnă extragere prin împușcare sau eutanasiere.
  • - Am definit cine este gestionarul care are dreptul să participe în această echipa de intervenție și cine este medicul veterinar care are dreptul să participe la echipă și să gestioneze substanțele tranchilizante.
  • - Am definit ce înseamnă echipa de intervenție și din cine este formată. Echipa de intervenție este condusă de reprezentantul autorității publice locale care este și conducătorul comitetului local de situații de urgență, deoarece este o problemă de siguranță și securitate la nivelul autorității locale.
  • - Vor fi de asemenea prezenți în echipa de intevenție și jandarmii care vor avea rolul de a asigura zona, de a se asigura că aceste intervenții, indiferent dacă vorbim de alungare, tranchilizare, îndepărtare sau alte metode, să se desfășoare în siguranță atât pentru membrii echipei cât și pentru cetățenii care sunt în zonele respective.
  • - Trebuie să fie prezent totodată personalul tehnic de specialitate din partea gestionarului fondului de vânătoare - ne referim exclusiv la personalul angajat al gestionarului fondului de vânătoare, adică paznicii de vânătoare, în niciun caz membrii asociației sau membri invitați sau altceva.
  • - Din echipă mai face parte și un medic veterinar cel care are dreptul să utilizeze substanțele tranchilizante sau letale în cazul eutanasierii.
  • - În cazul în care riscul este redus, adică animalul a fost observat ocazional în jurul localităților sau în intravilan ori se retrage la observarea oamenilor, se poate interveni prin îndepărtare, prin alungare cu diferite mijloace.
  • - În cazul riscului mediu, se poate interveni prin îndepărtare prin tranchilizare sau relocare. În acest risc se încadrează situațiile în care animalul nu se retrage la observarea oamenilor, lansează un atac fals atunci când este surprins, a fost observat în repetate rânduri în intravilan, nu este oprit de măsurile de protecție existente (de exemplu gardul electric) sau se hrănește cu resturi în prezența oamenilor.
  • - În cazul în care riscul este mare, este posibilă intervenția prin eutanasiere sau chiar împușcare. Acestea sunt situații extreme pentru că vom încerca ca primele două metode să fie puse în operă în cele mai multe cazuri. Aici sunt încadrate următoarele situații:
    - dacă animalul este prins într-o capcană neautorizată și prezintă răni incompatibile cu viața;
    - dacă lansează un atac real asupra populației;
    - dacă intră în gospodării și nu se retrage când este alungat;
    - dacă devine agresiv în urma administrării substanțelor tranchilizante;
    - atacă omul în zona locuită sau atacă animalele domestice în intravilan."

10 milioane de euro pentru un sanctuar de 10 hectare pentru urșii care nu mai pot fi redați mediului natural

Acesta a mai precizat că 'Ministerul Mediului are câștigat un proiect de 10 milioane de euro prin care vom evalua populația de urși prin metode genetice, respectiv vom crea un sanctuar al urșilor de 60 de hectare ca să ne asigurăm că exemplarele care nu mai pot fi redate mediului natural, ele fiind habituate, să fie relocate în acest sanctuar, care vine în completarea altor sanctuare existente, care din păcate sunt cam semipline.'

Tot în cadrul acestui proiect Ministerul va veni și cu alte măsuri de prevenție precum garduri electrice.

Cât va putea câștiga un vânător pentru extragerea unui urs prin împușcare

Întrebat ce tarif a fost stabilit pentru vânătorul care extrage un urs prin împușcare, Róbert Szep a spus că acest lucru nu a fost stabilit încă.

  • "Tarifele nu sunt încă stabilite, se lucrează încă la ele, dar vor fi limitate, stabilite de către Minister ca să nu fie niște prețuri disproporționate de la o autoritate publică la alta. Noi apreciem că intervenția în sine, nu neapărat împușcarea se va limita la o sumă de 3.000-4.000 de lei, în funcție de tipul și numărul de persoane alocate intervenției.", a spus Robert Szep.

Acesta a catalogat drept exagerare situația în care vânătorii, tocmai pentru că sunt stimulați financiar, ar putea atrage urșii în intravilan.

  • "Mi-e greu să cred că vânătorii vor atrage urșii în intravilan să trebuiasca sa intervina printre case. Chiar cred ca este o exagerare. Prin evaluarea nivelurilor de risc. Veti vedea ca este foarte bine definit tipul de risc si modalitatea in care se intervine in fiecare situatie. Chiar dacă prin absurd un urs va fi atras în localitate și vine pentru prima dată nu se va adopta în niciun caz situația impuscarii. Deci nu există pericolul acesta.", a mai spus secretarul de stat în Ministerul Mediului.

Acesta a spus că pentru detalii și informații suplimentare pe marginea acestei Ordonanțe, ministrul Mediului, Tanczos Barna, va organiza joi, 22 iulie, o conferinta de presă la minister. Acesta a spus că forma finală a Ordonanței de urgență ar urma să fie publicată astăzi pe site-ul Ministerului.