​În scandalul punctajului de comunicare trimis către liderii PNL, cu antetul Guvernului, au rămas multe întrebări fără răspunsuri. Premierul Florin Cîțu nu pare deloc dornic să lămurească problema, chiar dacă este vorba despre folosirea unor resurse ale statului în interes de partid, iar biroul de presă al Guvernului nu răspunde la solicitările jurnaliștilor, aștepând, probabil, ca scandalul să se stingă de la sine. HotNews.ro a transmis câteva întrebări Guvernului, după ce în prealabil a purtat o discuție cu autoarea documentului, Mioara Costin, consilier de stat, încercând să obțină chiar de la ea răspunsurile.

Document cu antetul Guvernului, semnat de Mioara CostinFoto: Hotnews

Mioara Costin a cerut ca întrebările să fie transmise prin biroul de presă, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, ceea ce înseamnă, practic, îngroparea lor acolo. Este bine cunoscut faptul că de foarte multe ori Guvernul nu respectă Legea 544/2001, răspunzând cu întârziere, când subiectul nu mai este de interes, sau deloc, mizând pe lipsa de timp și de resurse a jurnaliștilor de a demara acțiuni în instanță.

HotNews.ro i-a solicitat Mioarei Costin ca răspunsurile să fie transmise în cursul zilei de marți, considerând că nu este dificil să fie elaborate în condițiile în care documentul a fost elaborat și transmis către liderii PNL chiar de ea. De remarcat faptul că în timpul discuției, Mioara Costin nu a negat faptul că este autoarea documentului. Răspunsurile nu au fost transmise nici până în acest moment.

Întrebările fără răspuns:

1. De ce a fost trimis punctajul de comunicare către partid cu antetul Guvernului?

2. Câte alte documente în interesul candidatului Florin Cîțu la funcția de președinte al PNL au fost trimise cu antetul Guvernului?

3. În ce măsură este folosit personalul Guvernului în interesul candidatului Florin Cîțu?

4. Câți bani de la buget au fost cheltuiți pentru campania politică a lui Florin Cîțu, incluzând și deplasările politice din teritoriu?

Cum se contrazice Florin Cîțu în cazul punctajului de comunicare trimis cu antetul Guvernului

Folosirea resurselor Guvernului, adică ale statului, într-o campanie politică nu este corectă. De altfel, chiar premierul a recunoscut că astfel de practici nu pot fi tolerate, chiar dacă o secundă mai târziu se delimita de existența documentului. "Eu nu tolerez așa ceva, dacă se dovedește veridic. (...) V-am spus că nu tolerez un asemena comportament, dar cine spune că e un document real trebuie să demonstreze", a afirmat premierul la insistențele jurnaliștilor.

"Dacă se dovedește veridic", spunea, marți, Florin Cîțu, cerând probe care să dovedească faptul că documentul este real. O dovadă este apariția numelui Mioarei Costin în proprietățile documentului.

De altfel, pe această temă, premierul a reușit să se contrazică de mai multe ori în câteva minte. La început a spus că oamenii săi elaborează multe documente "în exces de zel". Imediat după aceea, a spus că nu a văzut acel document. A mai afirmat că nu tolerează așa ceva, dacă se dovedește veridic, ca imediat după aceea să spună că a verificat și nu există documentul. Întrebat dacă a vorbit cu colegii care au primit documentul, Cîțu a spus "Nu", încheind astfel discuția în contradictoriu pe care a avut-o marți cu jurnaliștii.

Un document cu antetul Guvernului, de la cancelaria prim-ministrului, a fost consultat de HotNews.ro. Acesta stabilește direcțiile de comunicare pentru campania internă a partidului. De la Palatul Victoria s-a făcut lista comunicatorilor care trebuie să arate ”diferența de clasă” între cele două echipe aflate în competiție directă, președintele Klaus Iohannis fiind promovat ca partenerul lui Florin Cîțu.

Potrivit documentului, Mioara Costin le cere unor lideri PNL să transmită către ea și colega sa Dana Păcurar, informații pe care le au despre tabăra Orban, pentru a le da in presă.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că dacă au fost folosite resurse publice în campania internă a PNL, atunci cine a luat o astfel de decizie "trebuie să plece imediat de la Palatul Victoria".

"Dacă este adevărat acel document, cine a elaborat acel document şi mai ales cine a hotărât să folosească resurse publice, funcţionari sau demnitari plătiţi din bani publici în campania internă împotriva preşedintelui PNL trebuie să plece imediat de la Palatul Victoria", a declarat Ludovic Orban.

Citește și: