Ultimul weekend a fost cel mai aglomerat din ultimii doi ani de pe litoralul românesc, însă și săptămâna a început tot cu aglomerație - prosop lângă prosop și o adevărată provocare să găsești un petic de nisip liber. Cele mai pline stațiuni sunt Mamaia, Costinești, Vama Veche și Eforie Nord. Traian Bădulescu, consultant în turism și reprezentant al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), estimează că în weekend pe litoralul românesc ar fi fost aproximativ 400.000 de turiști, dacă sunt luați în calcul cei care sunt cazați în locuințe și spații rezidențiale închiriate.

Costinesti, 20 iulieFoto: Carina Hera

Bădulescu a declarat marți pentru HotNews.ro că din acest weekend pe litoralul românesc s-a intrat în vârf de sezon.

Acum, capacitatea de cazare în structurile clasificate (hoteluri și pensiuni) este de 150.000, iar estimarile celor de la ANAT sunt că în weekend în aceste structuri de cazare au fost între 300.000 și 350.000 de oameni. Având în vedere că se practică turismul la negru (locuințe, spații rezidențiale închiriate) numărul turișitilor ar putea fi de 400.000, a spus Bădulescu.

Multe dintre hotelurile de la mare au grad de ocupare de 100%, pentru că săptămâna a început tot cu aglomerație - prosop lângă prosop. Marți, la Costinești, a fost o provocare să găsești un petic liber de nisip. Costineștiul este, de altfel, una dintre cele mai aglomerate stațiuni, alături de Mamaia, Eforie Nord și Vama Veche.