Legiuitorii democrați din Congresul american au depus un proiect legislativ care prevede redenumirea a aproape 1.500 de locuri din Statele Unite ce au un nume jignitor sau rasist, relatează Business Insider.

Rasismul nu poate fi tolerat nici in geografie, afirma un congresman americanFoto: Guy Oliver / Alamy / Profimedia Images

Senatorii democrați Elizabeth Warren, Edward Markey, și reprezentantul Al Green au depus proiectul de lege alături de alți 25 de semnatari, toți democrați.

Legiuitorii democrați au prezentat pentru prima dată proiectul de lege anul trecut alături de reprezentanta Deb Haaland, care între timp a devenit prima secretară indigenă din cabinetul american, fiind numită în rolul de secretar al internelor de către noul președinte Joe Biden.

„Trebuie să punem capăt imediat onorării acestor simboluri urâte ale rasismului și bigotismului, motiv pentru care depun Legea Reconciliere în Numele Locurilor alături de colegii mei”, a declarat senatoarea Warren într-un comunicat remis presei.

Proiectul de lege vizează numele unor păduri, pârâuri, munți, dealuri, zone de sălbăticie și a altor locuri cu nume rasiste sau jignitoare, propunând un proces de revizuire și înlocuire a numelor acestora.

Potrivit unui comunicat remis de legiuitorii democrați, nume discutabile au fost identificate în cazul a 1.441 de locuri recunoscute la nivel federal. Peste 600 din acestea au cuvântul „nigger” în ele, o insultă folosită la adresa afro-americanilor.

În baza de date a Serviciului de prospectare geologică al SUA apar de asemenea aproape 800 de locuri care conțin termenul „squaw”, folosit ca jignire la adresa femeilor indigene.

„Acestea sunt relicve dintr-o eră a discriminării legale ce trebuie înlăturate din domeniul public”, a afirmat și reprezentantul Al Green.

„Rasismul, chiar și în geografie, nu poate fi tolerat într-o țară care aspiră la libertate și dreptate pentru toți”, a adăugat acesta.

Citește și: