Un document oficial al ministerului sănătății din Thailanda obținut de presa din această țară ridică noi semne de întrebare cu privire la eficacitatea vaccinului chinezesc dezvoltat de Sinovac, relatează CNN.

Vaccinul CoronaVac al Sinovac BiotechFoto: Rafael Henrique / Zuma Press / Profimedia

Documentul intern al ministerului, care include mai multe opinii, a fost publicat de presa locală și s-a viralizat pe platformele social media.

Acesta include un comentariu al unui oficial ce nu a fost numit care a recomandat autorităților să nu administreze o a treia doză a unui vaccin ARN mesager dezvoltat de Pfizer/BioNTech sau Moderna angajaților sanitari din prima linie întrucât măsura ar „admite că vaccinul Sinovac nu este eficace”.

Autenticitatea documentului a fost confirmată de către ministrul sănătății Anutin Charnvirakul.

Thailanda a administrat vaccinul chinezesc Sinovac majorității angajaților sanitari după ce studiul realizat în Indonezia privind eficacitatea acestuia arătând că după rapel acesta reduce cu 95% mortalitatea și simptomele severe ale COVID-19.

Sinovac nu a dorit să ofere imediat comentarii privind eficacitatea globală a vaccinului său.

Însă un studiu realizat în condiții reale în Chile, țară care și-a bazat campania de imunizare anti-Covid pe acest vaccin, a arătat că el nu are niciun efect semnificativ după administrarea primei doze și o eficacitate de doar 56,5% după rapel.

De altfel, autorităţile din Chile au impus pe 10 iunie o nouă carantină totală în regiunea metropolitană a capitalei Santiago şi celor şapte milioane de locuitori ai săi, din cauza creşterii cazurilor de COVID-19, deşi 57% din populaţia ţintă a fost deja complet vaccinată.

Un alt studiu realizat în Hong Kong și publicat mai târziu în cursul lunii iunie a arătat de asemenea că persoanele imunizate cu vaccinul Pfizer/BioNTech dezvoltă niveluri „semnificativ mai mari” de anticorpi decât cele inoculate cu vaccinul Sinovac.

În Thailanda, comentariul din documentul ministerului a făcut ca mai mulți experți proeminenți în sănătate publică din această țară să ceară guvernului să administreze o a treia doză Pfizer-BioNTech angajaților din sistemul medical.

Hashtag-ul „Dați Pfizer angajaților sanitari” era luni în trendurile de pe Twitter din Thailanda, cu peste 624.000 de postări.

Însă Opas Karnkawinpong, directorul Departamentului de Control al Bolilor, a declarat că documentul nu este real, contrazicându-l pe ministrul Anutin care totuși a precizat că cele două doze ale vaccinului Sinovac sunt eficace și că afirmația din document reprezintă doar o opinie.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat la rândul ei că vaccinul Sinovac, pe care l-a autorizat în 1 iunie, este eficace în prevenirea COVID-19 în rândul adulților de sub 60 de ani însă a avertizat că încă nu există suficiente date calitative despre riscul efectelor secundare.

Citește și: