DOCUMENT Avertisment MAE: România, în fața unui risc foarte ridicat de noi proceduri de infringement. Ce amenzi ar putea primi de la Bruxelles - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2167duminică 26 sep 2021

DOCUMENT Avertisment MAE: România, în fața unui risc foarte ridicat de noi proceduri de infringement. Ce amenzi ar putea primi de la Bruxelles

de Adrian Vasilache Luni, 28 iunie 2021, 21:24
- a A+
Imagine
​​România se află în fața unui "risc foarte ridicat de declanșare de noi proceduri de infringement" pentru netranspunerea unor directive UE, se arată într-un Memornadum MAE, care va fi dicutat marți în ședința de Guvern. "În lunile iunie-august a.c., expiră termenele de transpunere pentru 15 directive care ar trebui transpuse prin 12 proiecte de lege și prin 4 proiecte de ordonanțe de urgență. Respectivele proiecte nu au fost încă înaintate Guvernului spre aprobare/adoptare.", atenționează MAE.


Guvernul are pe agenda ședinței de marți un Memorandum cu tema: Aprobarea Planului anual de transpunere a directivelor UE-2022, inițiat de Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, care atenționează asupra pericolului foarte mare pentru declanșarea în următoarea perioadă a unor noi proceduri de infringement.


Peste 50 de Directive UE restante ar trebui transpuse rapid în legislație


În document, MAE atenționează că "sunt 53 de Directive UE în care termenele de transpunere în legislația națională:
- fie s-au împlinit și, în majoritatea cazurilor, Comisia a inițiat proceduri de infringement împotriva statului român,
- fie se împlinesc în 2021.

Transpunerea celor 53 de directive (..) constituie o prioritate absolută.


Semnalăm faptul că, în lunile iunie-august a.c., expiră termenele de transpunere pentru 15 directive care ar trebui transpuse prin 12 proiecte de lege și prin 4 proiecte de ordonanțe de urgență. Respectivele proiecte nu au fost încă înaintate Guvernului spre aprobare/adoptare.

În acest context, există un risc foarte ridicat de declanșare de noi proceduri de infringement pentru netranspunerea în termen a celor 15 directive.", se arată în Memorandum.

Ce amenzi poate propune Comisia Europeană împotriva României pentru neimplementarea Directivelor UE


În Memorandum se mai arată că în prezent, în ceea ce privește România, cuantumul sancțiunilor pe care Comisia le poate propune CJUE (n.a Curtea Europeană de Justiție) este următorul:
  • - suma forfetară de minimum 1.643.000 euro,
  • - penalități între 1.985 și 119.125 euro pe zi de întârziere după pronunțarea hotărârii instanței UE.

CJUE este cea care decide cu privire la cuantumul sancțiunilor. Instanța UE poate impune statului membru vizat sancțiuni, în limita valorii indicate de Comisie.3397 de afisariSi care-s directive alea?
Cataleya [utilizator], Luni, 28 iunie 2021, 22:00
+8/10
Si in articol si in alea 4 pagini de memorandum se repeta dee 100 de or ca Romania risca, vbla-bla-bla dar nu este pomenita ici macar una din acele directive.
Pierdere de timp.
Mai rar asemenea articol fara nicio noima.
comenteaza