Un bărbat de 53 de ani din judeţul Harghita a fost atacat, duminică, de un urs, el fiind transportat la Spitalul de Urgenţă din Miercurea Ciuc şi supus unei intervenţii chirugicale, relatează News.ro. Acesta este al doilea atac al unui urs în ultimele zile, în acest judeţ.

Ursi din RomaniaFoto: Kutizoltan, Dreamstime.com

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, un bărbat în vârstă de 53 de ani din comuna Căpâlniţa a fost atacat de un urs când a mers să verifice animalele şi gardul electric cu care le protejează de urs.

Bărbatul era însoţit de câinele său, astfel că a reuşit să scape, fiind însă rănit. El a fost transportat la Spitalul de Urgenţă din Miercurea Ciuc, unde a fost supus unei intervenţii chirurghicale, având leziuni toracice.

Borboly a precizat, pe pagina sa de Facebook, că bărbatul este în prezent în stare stabilă.

Acesta este al doilea atac al unui urs în judeţul Harghita în ultimele zile. Vineri, un bărbat de 54 de ani a fost atacat de un urs la ferma sa, suferind multiple leziuni toracice, dar şi la nivelul capului şi feţei. El a fost operat timp de şase ore la Spitalul din Miercurea Ciuc.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a reacționat sâmbătă spunând că „este responsabilitatea și datoria statului să asigure siguranța cetățenilor”, iar „modificarea legislației este indispensabilă și din ce în ce mai urgentă”.

Ministrul anunțase încă de joi, cu o zi înainte de atacul din Harghita, că o ordonanță care vizează împușcarea urșilor agresivi în maxim 24 de ore de la sesizarea unei probleme va ajunge pe masa Guvernului cel mai probabil în luna iulie.

El a argumentat că în România deja nu se mai poate vorbi exclusiv despre o intervenție umană asupra habitatului urșilor pentru a explica incursiunile tot mai dese ale acestora în zonele locuite, ci despre o înmulțire excesivă a populației de urși.

Activiștii spun însă că schimbarea legislației este un mod mascat de a da drumul la vânătoarea de trofee.

Citește și: VIDEO Cum se numără urșii din pădure, atunci când chiar vrei să-i numeri. „283 de urși”- o poveste despre oameni și animale sălbatice în Munții Făgăraș, în pădurile Fundației Conservation Carpathia