Guvernul danez a denunțat vineri încălcărea spațiului aerian danez de către două avioane rusești și l-a convocat pe ambasadorul rus după incidentul descris ca îngrijorător de ministrul apărării danez, potrivit AFP.

Avioane rusesti de vanatoare SU-25Foto: Agerpres/EPA

Ministerul Apărării a indicat, potrivit agenției Ritzau, că două avioane de luptă au fost trimise în întâmpinarea lor pentru a preveni această incursiune.

„Este complet inacceptabil faptul că avioanele rusești încalcă spațiul aerian danez, de două ori într-o zi”, a scris ministrul danez de externe Jeppe Kofod pe Twitter.

Potrivit lui Kofod, faptul că această încălcare a spațiului aerian danez a avut loc de două ori face să pară „o acțiune deliberată”.

"Încă examinăm detaliile, dar am luat deja inițiativa de a chema ambasadorul rus pentru o discuție la Ministerul de Externe", a adăugat el.

Aceste incursiuni au avut loc pe insula daneză Bornholm din Marea Baltică, la sud de Suedia.

"Este foarte rar să vezi acest tip de încălcare a spațiului aerian danez, așa că două în aceeași zi ar trebui considerate îngrijorătoare", a declarat ministrul Apărării Trine Bramsen pentru Ritzau.