Premierul britanic Boris Johnson a vorbit joi despre pozițiile diferite avute cu Joe Biden în perspectiva tensiunilor post-Brexit din Irlanda de Nord, asigurându-se că menținerea păcii în provincia britanică este „un punct comun” și a spus că este „optimist”, potrivit AFP.

Boris JohnsonFoto: Aaron Chown / PA Images / Profimedia

"Vrem să ne asigurăm că păstrăm echilibrul procesului de pace. Există un punct de vedere comun și sunt optimist că vom ajunge acolo", a declarat Boris Johnson televiziunilor britanice după întâlnirea cu președintele SUA în Golful Carbis din vestul Angliei, în ajunul începerii G7 sub președinția britanică.

Tensiunile politice şi chiar, la începutul lui aprilie, revoltele violente, care agită Irlanda de Nord după Brexit întunecă totuşi tabloul. Joe Biden, mândru de originile sale irlandeze, nu apreciază tentativele Londrei de a reveni asupra "protocolului nord-irlandez" adoptat în cadrul Brexit, care evită refacerea unei frontiere cu Irlanda, dar perturbă aprovizionarea între Marea Britanie şi provincie.

Potrivit cotideanului britanic "The Times", diplomatul american cu cel mai înalt rang în post în Marea Britanie, dna Yael Lempert, a acuzat deja Londra că "aţâţă" prin atitudinea sa tensiunile din Irlanda de Nord.

Acordul numit din Vinerea Mare din 1998, obţinut cu implicarea fostului preşedinte american Bill Clinton, a pus capăt violenţelor dintre republicani (majoritar catolici) şi unionişti (mai ales protestanţi) care au făcut circa 3.500 de morţi în 30 de ani în Irlanda de Nord.

Președintele SUA și premierul britanic au avut prima lor întâlnire oficială joi, în ajunul summitului G7 de la Cournouailles, potrivit AFP.

„Toată lumea este absolut încântată să vă vadă”, a spus Boris Johnson, întorcându-se către șeful Casei Albe, așezat lângă el.

Această întâlnire între aliați apropiați marchează începutul unui turneu european intens pentru Joe Biden, pe care îl va încheia cu un summit la Geneva cu omologul său rus Vladimir Putin.