Centralele de apartament nu trebuie interzise, dar, pe viitor, ar putea fi taxate pentru emisiile de CO2 - Asociația Energia Inteligentă - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,1340luni 21 iun 2021

Centralele de apartament nu trebuie interzise, dar, pe viitor, ar putea fi taxate pentru emisiile de CO2 - Asociația Energia Inteligentă

de C.P. Joi, 10 iunie 2021, 16:23
- a A+
Imagine
Sistemele de încălzire centralizată, teoretic, cele mai eficiente sisteme de încălzire a imobilelor, au eșuat în România din cauza managementului defectuos asupra acestora. Astfel din 330 de localități cu sisteme de încălzire centrală în anul 1990 (peste 3,5 milioane de locuinte), astăzi mai există astfel de sisteme, doar în 37 de localități (cca 1,2 milioane de locuinte), majoritatea dintre acestea fiind incapabile tehnic să mai asigure necesarul de apă caldă și căldură, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă. Astfel, alternativa firească și unică, în ultimii 30 de ani la aceste sisteme au fost centralele de apartament pe gaze.


Politicile publice din ultimii 20 de ani din România au fost de direcționare a populației spre utilizare a gazelor naturale, atât pentru a substitui încălzirea centralizată, cât și pentru a substitui masa lemnoasă. Aceste politici "aproape forțează" oamenii să-și instaleze gaze, este de părere Asociația Energia Inteligentă.

Dar dacă oamenii își instalează gaze ce să-și monteze? Sobe și boilere? Este normal ca singura alternativă pentru un imobil, care prezintă randamente ridicate și costuri mai reduse, dintre toate echipamentele care funcționează cu gaze, să fie centrale individuale pe gaze?, întreabă Asociația Energia Inteligentă.

Și atunci se pune întrebarea Când procedăm corect? Când îi îndemnăm pe oameni să-și instaleze gaze gratis? sau Când le spunem că le vom interzice montarea centralelor pe gaze?

În același timp trebuie să fim conștienți că și centralele individuale pe gaze poluează. Acestea poluează chiar mai mult decât o centrală comună, cu tehnologie actuală, pentru mai mulți consumatori. Exemplificând pentru un bloc cu 6 scări și 10 etaje, costurile cu centralele individuale sunt mai mari cu până la 25% față de costurile cu o centrală comună. De asemenea, pentru același exemplu, emisiile de CO2 sunt mai ridicate prin folosirea centralelor individuale decât prin folosirea unei centrale de bloc.

Un alt element care trebuie să-l avem în vedere este faptul că la momentul de față nu se percep taxe de CO2 pentru centralele individuale. Acestea nu au fost prevăzute, având în vedere că prețul mic al certificatelor. Până nu de mult certificatele de CO2 aveau un preț de 2-3 euro/t CO2, ceea ce ar fi dus la un cost mic pentru consumator casnic și s-a putut neglija. În momemtul de față, la un cost de 55 euro/t CO2, nu cred că se va mai neglija mult timp aplicarea unitară a taxării emisiilor de CO2 (consumatorii de energie termică produsă în CET-uri plătesc taxe pe CO2, iar consumatorul de energie termică produsă individual în centrale proprii nu plătește taxe pe CO2, deși în unele cazuri emisiile de CO2 ale celor din urmă sunt mai mari decât în cazul producerii energiei termice în regim centralizat). Estimăm că în prezent costul suplimentar pe care l-ar achita un consumator casnic cu centrală termică de apartament dacă s-ar aplica și acestora taxa pe CO2 ar ajunge la cca. 825 lei/an.

O altă discuție, este legată de emisiile de noxe ale centralelor montate în apartamente, cu coșuri de fum individuale. Există studii care arată că aceste emisii pot să ajungă în apartamentele alăturate și recomandă construcția unor coșuri de fum care să disperseze emisiile și să evite total posibilitatea acestora să ajungă în interiorul locuințelor. Este o problemă care trebui de asemenea tranșată de autorități. Costul suplimentar pe care l-ar achita un consumator casnic cu centrală termică de apartament dacă s-ar aplica obligativitatea de a-și construi și asigura mentenanța coșurilor ar ajunge până la 250 lei/an.

În concluzie, Asociația Energia Inteligentă consideră că interzicerea montării centralelor termice nu este o opțiune (poate fi cel mult o opțiune pentru clădirile noi), în schimb apreciază că în timp Grean Dealul, Taxonomia etc. vor aduce costuri suplimentare pentru consumatorii casnici cu centrale termice, cauzate de emisiile de CO2 și de noile standarde de construcție și montaj.

În viitor, odată cu "oficializarea" tuturor costurilor care asigură echitabilitatea la nivelul consumatorului final indiferent de forma de energie și soluția tehnică folosită de consumatorul casnic, utilizarea centralelor termice individuale va fi mai scumpă decât alte soluții și forme de energie.

Vezi pe această temă și:


8293 de afisarihahhaa
Mistrelutz [utilizator], Joi, 10 iunie 2021, 17:13
+17/21
cica 825 de lei pe an pentru emisiile co2 la o centrala..ba esti nebun?:)))
atat timp cat sistemul public de termoficare e DISTRUS,asemenea discutii despre impozitarea centralelor individuale nici nu ar trebui sa existe.
vrem comfort,nu caldura si apa calda cu portia.
manipulare ca in fiecare an
aditza_1967 [utilizator], Joi, 10 iunie 2021, 16:46
+12/18
Cita propaganda
Dar uita sa spuna ca CETurile avand pierdreri de 50% pe distributie, emisiile de CO2 sunt duble. In lata idee, CO2 de la gaz metan e mai mic decat la acrbune. Atita timp cit nu faci un calcul realist, e maniularfe grosolana.
Si in alta idee, c efacem cu sobele pe lemne sau carbune ?
inca 27 de comentarii comenteaza