Sari direct la conținut

Mărturii despre căpușe din „jungla” bucureșteană. Ce trebuie să știi ca să te protejezi singur

HotNews.ro
Iarba din parcul Herastrau, Foto: Hotnews
Iarba din parcul Herastrau, Foto: Hotnews

Primarul General Nicușor Dan a anunțat pe 2 iunie că acțiunea de combatere a căpușelor și țânțarilor din parcurile Capitalei va începe în curând, după oprirea ploilor. Pentru început, Primăria va trebui să cosească iarba. În același timp, tot mai mulți bucureșteni se plâng că au fost mușcați de căpușe.

De la începutul lunii mai și până în prezent au existat constant știri care au vorbit despre copii și adulți care au ajuns la spital cu mușcături de căpușe. Bucureștiul se confruntă deja cu o invazie de căpușe, din cauză că, din diverse motive, dezinsecția nu a fost făcută la timp.

Dar a devenit deja un obicei ca în lunile mai-iulie să fie raportate foarte multe cazuri de mușcături de căpușe în toată țara, fiind intervalul în care acestea devin foarte active și își caută surse de hrană.

Într-un weekend de la jumătatea lunii mai au fost raportate doar la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală nu mai puțin de 58 de cazuri de copii mușcați de căpușă, într-o singură zi.

Și, chiar dacă nu sunt dureroase, mușcăturile acestor arahnide sunt foarte periculoase pentru că pot transmite boli grave, precum boala Lyme, paralizia de căpușe, encefalita virală, anaplasmoza, ricketioză etc.

În cazul unei căpușe infectată cu Borrelia burgdorferi (bacteria care cauzează boala Lyme), se consideră că transmiterea bacteriei se face după ce parazitul a stat prins de corp măcar 12 ore.

De aceea este indicat să mergi imediat la doctor pentru a îndepărta căpușa în mod corespunzător – în cazul în care îndepărtezi corpul, dar capul rămâne sub piele, riscul de transmitere de boli crește.

Nu doar știrile sunt o dovada că în București e invazie de căpușe, ci și mărturiile de pe social media. La sfârșitul lunii mai, Cosmin Pojoranu scria pe pagina sa de Facebook cum a ajuns la spital pentru a îndepărta o căpușă despre care inițial a crezut că este o aluniță.

„Nu m-am prins, am observat că am ceva nou în zona buricului, am zis c-o fi un coș, apoi o aluniță. Ieri vorbeam la telefon și mi-am dat seama că s-a rupt „alunița”, probabil datorită frecării curelei pantalonilor de piele.

M-am panicat nițel și m-am programat rapid la primul dermatolog găsit.”

El mai povestește cum dermatologul n-a reușit s-o scoată și, ca „să nu se riște”, l-a trimis la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”. De acolo a trebuit să facă cale întoarsă, pentru că paznicul i-a transmis că Babeș se ocupă doar de Covid.

„M-am rezolvat la camera de gardă la Sf. Pantelimon. Cât am stat acolo (vreo oră) a mai venit un domn tot cu o căpușă, luată la pescuit, zicea. Seara, am ieșit în parc cu câinii, în Cișmigiu. Am mai fost pe lângă alei, iar acasă a descoperit Olga propria căpușă, undeva în zona gleznei.”

Antoniu Bumb povestește și el cum a ajuns cu o căpușă la urgențe, la infecțioase. „Acolo, sala de așteptare plină de oameni aparent sănătoși. După 15 minute apare și un tânăr, evident foarte bolnav. Iese o cucoană asistentă din cabinet și zice să ridice mâna dacă e cineva acolo pentru căpușe.

Ridică toată lumea mâna, în afară de tânărul suferind. Am primit toți un A4 despre faptul că mușcăturile de căpușă nu sunt urgențe medicale și am fost trimiși acasă la aparținători să ne oblojeasca ei.”

Chiar dacă nu sunt considerate „urgențe”, mușcăturile de căpușă sunt, de fapt, „urgențe”, deoarece, pentru a nu te infecta, toți medicii recomandă îndepărtarea cât mai rapidă.

Extragerea acesteia se face cu ajutorul unei pensete, se prinde capul căpușei cât mai aproape de piele, se rotește de câteva ori și se trage, apoi se dezinfecteaza locul cu alcool medicinal.

În niciun caz nu se strânge căpușa între degete, pentru că în acel moment conținutul din intestinele sale trece în sânge. E drept că oamenii care petrec mai mult timp în natură nu sunt foarte speriați de căpușe, mulți se laudă că au făcut „descoperiri” pe propria piele de ordinul zecilor și că au dezvoltat dexteritatea necesară pentru a le îndepărta singuri (ceea ce, din nou, nu se recomandă!) și sunt amuzați de băieții de la oraș care se panichează la prima mușcătură.

Însă, cei mai puțin norocoși pot ajunge să dezvolte simptome grave. Dan A. povestește despre experiența fratelui său cu o „banală” mușcătură de căpușă.

„A pățit-o frate-miu, care a fost mușcat de o căpușă fără să știe, a început inițial să-l doară spatele, de i-au dat doctorii să facă niște fizioterapie, iar apoi a început să-i paralizeze ușor gura și atunci s-au prins că a fost mușcat de o căpușă și că probabil are Lyme. E bine acum, dar tratamentul a fost mult mai rău decât ar fi fost dacă ar fi început cu el mai devreme.”

El îmi spune că întâmplarea a avut loc în 2018, iar fratele său a aflat de mușcătură când se afla în altă țară, imediat după ce plecase din București.

Cum ne protejăm singuri de căpușe

Parcul Herăstrău, 4 iunie 2021

Între timp, Nicușor Dan a anunțat pe 2 iunie că acțiunea de combatere a căpușelor din parcurile și spațiile verzi din oraș va începe după ce va fi cosită iarba și după ce trec ploile.

„Avem pregătite utilajele, iar imediat ce vremea ne permite, începem să stropim împotriva țănțarilor și căpușelor”, a anunțat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

„În ceea ce privește acțiunea de dezinsecție, dezinfecție și deratizare, adică țânțari, căpușe și șoareci-șobolani, după cum știți, în precedenta ședință de consiliu am aprobat planul de acțiune. Imediat ce vremea ne permite, începem să stropim. Nu putem să facem asta când plouă, pentru că e inutil”, a anunțat în conferința de presă Primarul Capitalei. În acest sens au fost alocate 17 milioane de lei.

Chiar și așa, e puțin probabil ca problema căpușelor să se rezolve prea repede, în primul rând pentru că e deja destul de târziu pentru dezinsecție (suntem la mijlocul perioadei lor de activitate), dar și pentru că specialiștii susțin că acestea au devenit mai rezistente la substanțele chimice cu care se face dezinsecția.

Așadar, cel mai bine este să te asiguri că nu iei contact cu aceste arahnide cu ajutorul câtorva măsuri simple de precauție, atunci când petreci timp în parcuri sau spații verzi:

  • să încerci să încerci să acoperi pielea expusă pe cât posibil (șosete înalte), să aplici pe pielea expusă produse care conțin 50% DEET (dietiltoluamida), aceasta fiind cea mai eficientă substanță împotriva căpușelor (nefiind insecte, unele insecticide nu au efect asupra lor), să deparazitezi regulat animalele de companie și să le cercetezi atent blana după fiecare plimbare.

Mai este important să fii atent la perioada de protecție oferită de fiecare produs în parte, unele dintre ele oferind doar două-trei ore de protecție. Iar atunci când folosești o brățară anti-căpușe, ține cont că ea are efect doar pentru suprafața înconjurătoare.

De asemenea, dispozitivele cu ultrasunete nu au efect de îndepărtare asupra căpușelor, chiar dacă funcționează împotriva țânțarilor, de exemplu.

ARHIVĂ COMENTARII
Costi888 • 2021-06-06 09:14:38
De sector daca tot fura bani ani de ani prin schimbarea bordurilor si a ghivecelor, macar sa fure bani prin cosirea ierbii si stropirea contra tantarilor si capuselor. An de an aceeasi problema si cu Firea si cu Nicusor. Pasati responsabilitatea la primariile de sector daca nu sunteti in stare. Ca ne am saturat sa arunce banii pe prostii an de an.
4 12
pehash • 2021-06-06 11:13:34
Ce animale lasa capuse in parcurile din Bucuresti? Pentru poporul crescut pe asfalt, o mica informatie utila - capusele nu se nasc in iarba, nu cresc cu iarba. Toate nimfele de capusa pe care le gasiti in iarba in aceasta primavara sunt "nascute" anul trecut. Oare de ce sunt muscati toti numai in weekend, cand poporul evadeaza din Bucuresti?..
16 9
nick24 • 2021-06-06 13:04:16
Ăia care votează greșit, care aruncă gunoaie zi si noapte prin toate locurile, că ei e deștepti!
5 14
Lok • 2021-06-07 09:13:49
Si rar imi este dat sa vad atatia sobolani ca in bucuresti. O fi de la clima de campie si proximitatea cu aceasta, dar e o problema specifica locului. Si mai important Lyme, sau boala aia mult mediatizata nu este nativ in nimfele nascute anul trecut (discutabil) boala Lyme necesita ca o capusa sa consume niste sange de la un animal care poarta Lyme, iar in cazul Bucuresti e vorba majoritar de rozatoare ca nu cred ca populatia de caprioare este signifianta. Solutia pare destul de unica, deratizare si curatenie, scapi si de Lyme si de capuse.
1 3
atc • 2021-06-07 09:45:36
Raspuns : "animalele politice"
0 4
imi_pasa_de_romania • 2021-06-06 11:31:50
Asa e, de cand a tot fost primar Nicusor din 95 si pana acum numai scuza asta a bagat-o si a facut la greu afaceri cu borduri. Ca in niciun caz nu e primar de jumatate de an doar. Nu zic ca nu mi s-a luat si mie de scuza cu administrarea dezastruoasa a lui Firea Dar restul ce ai scris e vrajeala. Oricat o detest pe Firea, nu pot zice ca ea s-a jucat cu bordurile. Directioneaza-ti frustrarea corespunzator, nu mai dezinforma.
10 10
Costi888 • 2021-06-06 13:02:35
Citeste mai atent! N am spus ca firea a avut afaceri cu borduri, ci ca majoritatea primarilor de sector, da! De aceea spuneam ca in loc, ca primarii de sector sa arunce banii aiurea, primaria capitalei ar putea transfera aceste atributii primariilor de sector.
1 11
imi_pasa_de_romania • 2021-06-06 15:59:01
Acum am vazut "Primarii" si ai continuat cu "de sector" din titlu in text ceea ce e cam ciudat, dar bine. OK retrag referirea catre acel paragraf. Cand gresesc, recunosc.
0 6
Beer-gummy-bear • 2021-06-06 22:44:52
Dar pt ce il arunci pe Nicusor in mizeria asta? Cand firea a fost insasi o capusa care a golit conturile primariei si a lasat datorii imense ce trebuiau platite pe loc!
1 3
atc • 2021-06-07 17:29:11
Ai perfecta dreptate, ca asta chiar NU e Primar General , deci n-ai cum sa-i imputi cele 6 luni de ocupat scaunul contra salariu din banii bucurestenilor. Cum sa cosesca asta balariile din parcuri, cand nici macar pe ale de pe cap ( nu zic dinauntru!) nu e in stare!
1 0
deval • 2021-06-06 09:18:06
si capusele pe pielea noastra ? Ca si Vrajitoarea ? Stiati dle N Dan ca Eco igienizare simuleaza aceasta activitate din anii precedenti, stiati ca nu a intervenit niciodata in luna februarie asupra larvelor -lacuri, balti-cu substantele care ar fi asigurat pentru tot anul diminuarea drastica daca nu eradicarea tantarilor ! Stiati ca doar dvs ne-ati spus ca nu fac decat sa extraga rente si ca prin nefinantare -macar- o sa-i desfiintati . Si acum ne trimiteti la ei, sa ne spuna cum vor combate tantarii, capusele si sobolanii ?! In iunie , cand -accelerati si de ploi- tantarii stapanesc deja Bucurestiul ? Cand niste tantari negrii de un centimetru ne ataca si in mers in curte si in parcuri si pe strazi ? Mars .......
10 17
Tambrian • 2021-06-06 10:57:39
Domnule Primar, Maine vor venni la primarie 1000 de oameni contact cu capuse. Ce veti face...ca higenoterapie nu s-a facut deloc in Bucuresti??
7 8
Gryphus • 2021-06-06 10:03:24
desi unii cred ca covid e singura problema de pe lume, descoperim stupefiati (unii) ca mai sunt si alte probleme in satul asta Bucuresti nu stiu despre ce substante se vorbeste in text: 50% DEET ??? Cea mai buna metoda de evitare a capuselor e sa nu intri in iarba
13 12
pehash • 2021-06-06 13:48:53
Iarba e rea. Asfaltul e bun. Daca se poate, cu 3 randuri de bordura, sa ne protejeze de iarba cea rea! Bonus, copilul se dezvolta mai armonios cand respira oxigenul produs de asfalt.. ;)
3 14
Gryphus • 2021-06-06 14:28:05
Ce zic eu si ce intelegi tu !?!?! Daca esti atat de mare iubitor de natura intelegi si ca in natura deci si in iarba traiesc vietuitoare, animalute de tot felul de la SERPI la capuse. deci iti asumi cand intri in iarba si acele riscuri.
10 6
pehash • 2021-06-06 20:25:52
Cine vrea sa mearga prin iarba, isi asuma toate pericolele mortale - serpi veninosi, capuse sangeroase, flori carnivore, melci vitezomani etc. - si cine nu vrea, sa stea cuminte pe asfalt si piatra. De preferat, in Parcul Teilor.. ;)
2 6
pehash • 2021-06-06 22:21:26
Mai este un pericol major - veveritele turbate! Mare grija la aceste animale perfide, care scutura crengile arborilor ca sa va pice in capusele in cap. Din pacate, duamna gabi nu a apucat sa toaleteze pana la radacina toti arborii din parcurile capitalei, asa ca e bine sa mergeti doar prin zonele unde nu exista crengi deasupra aleilor. De preferat, in Parcul Teilor.
0 3
atc • 2021-06-07 09:51:04
Iar ca sa nu te imbolnavesti de plamani de la aerul poluat, cel mai bun sfat: NU RESPIRA!
0 2
2021-06-06 10:19:54
10 13
Lok • 2021-06-07 09:31:03
Aia de fac invazie anuala in Paris si poti sa apreciezi dezvoltarea vestica.
2 1
baimarean • 2021-06-06 10:39:11
Dar in alte tari exista pe langa o campanie de informare&prevenire si una de Vaccinare (sic!), in specia pentru copii. Bavaria este absolut catastrofala in ce priveste prezenta capuselor. Zone intinse din Austria la fel. Parerea mea este ca din cauza unor predilectii exagerate de a pastra ambientul natural, motiv pentru care este interzisa desinsectia, in detrimentul sanatatii oamenilor. "Verzii" promoveaza mult asta... PS: la o simpla plimbare prin padure, pe carare batatorita, am "colectat" 2-3 puiuti de capuse. Ele pot "ateriza" si din copaci, nu doar din iarba inalta. Si sunt prezente si in debarale vechi, umede, poiete, etc. Ele pot fi cu atentie scoase fara ajutorul medical. (In nici un caz nu se "rotesc de cateva ori"!). Riscul infectiilor devine mai mare cand apare pe piele un "tintar" (cercuri concentrice).
4 11
Amerlocu • 2021-06-06 15:36:53
Aceiași gărgăuni cam peste tot unde ajung „verzii” și alți „progresiști” la butoane. În America marile orașe arată ca niște bude refulate. Nu se fac dezinsecții și deparazitări. Iarna nu se dă cu atntiderapant pe motiv că sărurile au un impact negativ asupra naturii. În mod straniu banii pentru ele sunt totuși cheltuiți. :) Vara prin parcurile rămase cresc bălării (Chicago) sunt saci de gunoi la tot pasul (NYC) sau e plin de corturi cu drogați (LA, San Francisco, Seattle, Minneapolis etc.) care nu folosesc din principiu budele instalate acolo. Mai mult ca să aibă și ei un ban de buzunar intră prin magazine și defechezaă acolo în mijlocul clienților dacă nu prinesc o taxă de protecție.:) Legislația „progresistă” din California interzice pedepsirea oricărei infracțiuni de sub $1000. Defecarea sau plecatul cu marfă de câte sute de USD sunt OK - ceea ce drogații știu foarte bine. Vechea zonă comercială a San Fancisco arăta acum două luni ca după război. Cu magazine și restaurante abandonate. Corturi pe stradă și seringi folosite la tot pasul. Maimuțele care trăiesc acolo zbiară ca din gură de șarpe împotriva administrațiilor corupte și incompetente dar pentru aia continuă să voteze exact aceeși dobitoci pentru că sunt din USRul americănesc. Mai mult în Chicago Primăria a fost lăsată moștenire de Richard Daley Sr. lui Richard Dlaey Jr.. Famiglia Daley (la putere între 1956 și 2011) ar fi controlat și azi orașul dacă Obama (ginerică al unuia din șefii mafioți ai ghettoului South Chicago) nu ar fi impus omul său la primărie după ce a ajuns președinte. Și ca să arate cine-i baștanul a avut grijă ca prințișorul Patrick Daley (Daley al III-lea) să fie vânat de FBI pentru niște amărâte de contrace cu bani publici:) și aruncat în pușcărie. Tot ce ar trebui să facă alegătorii lobotomizați din acele focare de infecție e să se uite un pic la suburbiile din jur unde sunt la putere „trumpiștii” și să vadă ce înseamnă curățenie, ordine și taxe mici.
10 11
2021-06-06 17:47:32
6 4
Amerlocu • 2021-06-06 20:09:55
Dacă e ceva neadevărat de ce nu prezinți contraargumente? E vreo-un oraș „progresist” și „verde” ce să nu arate ca o budă refulată? Din galeria marilor titani ai „ecologiei” l-am uitat pe cel mai strălucit: Kwame Kilpatrik, fost primar de Detroit. A adus porașul la nivel african. Nu mai curgea apa, picase rețeaua de curent. Bandele prădau casele ziua în amiaza mare. Nu mai funcționa transportul în comun. Între timp primarul băga chefuri cu stripteuze și rapperi (prezentate pe larg în media locală) la reședința sa iluminată a giorno într-un oraș înecat în beznă pentru a salva planeta.Întrarea a tot soiul de maimuțe și infractori pe covorul roșu la chefurile sale era preznetată în direct de TV-ul local ca ceremonia Oscarurilor. Cu toate astea negrii din oraș (majoritatea zdrobitoare a populației de acolo) l-au ales pentru un al doilea mandat fără probleme. Și era pe cale săl câștige și pe al treilea dacă nu ar fi fost băgat la zdup pentru sperjur. „Cetățenii” deveniți jurații la procesul lui i-au dat cu mare greutate 3 luni pentru sperjur cu eliberare condiționată. Procesul a fost denunțat în toată media „progresistă” ca o execuție „rasist-fascistă” împogriva unui mare democrat și ecologist negru. :) Kwame a încălcat regimul eliberării și a fost băgat din nou la zdup. În final a ajuns într-o închisoare federală condamnat la 28 de ani cu peste 24 de capete de acuzare printre care deturnare de fonduri, jaf armat (se distra participând cu fosta lui bandă la jafuri armate), fals în acte publice, fraude fiscale etc. Băiat fain. Numai bun de Nobel pentru pace.
4 6
Crop • 2021-06-07 08:49:37
Deoarece ai uitat sa mentionezi ca oameni din Chicago, NYC sau California se muta in Texas, unde candva republicanii detineau controlul si au putut impune ordine si taxe mici dar ca progresismul sa fie progresism pana la capat, cei mutati (fugiti) din zonele democrate a la Detroit, Chicago etc s-au hotarat sa voteze cu aceeasi oameni de care au fugit, astfel incat Texas-ul ajunge un swing state. Cam asta e nivelul verzilor sau a progresistilor care chiar daca se muta pentru conditii mai bune, cumva vor fi nemultumiti de ce au gasit si vor sa refaca ce aveau 'acasa'. E de neinteles.
1 2
atc • 2021-06-07 09:59:24
"...dai vina pe "progresisti". Pai, pe cine sa dea? Pe extraterestrii? Omu' ti-a venit cu exemple! Unde-ti sunt contraexemplele tale? Aaa, "postac rus". Ce tare esti!
2 3
Costi888 • 2021-06-07 14:58:45
Progresisti??
0 0
atc • 2021-06-07 17:49:37
"Progresisti"( atentie, CU ghililmelele pe care eu le-am utilizat): un fel de marxisti, da' mai mici. Aia- numiti de "marele" Lenin- "idiotii utili ai revolutiei permanente". Acei propovaduitori "mesianici" ai schimbarii cursului lumii- si cat mai repede- dupa mintea lor necoapta, dar plina de, scuzati, ba...ni; care n-au facut nimic in viata lor, dar ne dau sfaturi de cum sa ne-o traim pe-a noastra. Ba, chiar sa ne si impuna regulile lor, ca doar ei sunt scoliti pe-afara, iar noi niste pleava! Si, peste toate, se unesc sa salveze: gandacul de campie, capra de taiat lemne, natura, clima, Romania, ba chiar si planeta; si, in curand, universul de la deplasarea sa spre ( ghici spre ce!) ......rosu ( horribile dictu)!. Asa zic eu. Multumit?
0 0
g • 2021-06-06 10:57:36
pe cei cu pensiii fara contributivitate.
6 10
Mihai_P1 • 2021-06-06 11:07:59
In zone cu capuse, puteti sa va scuturati picioarele prin trantire de pamant. Capusele isi dau drumul si cad, daca n-au muscat deja. Metoda e buna ca sa le impiedice sa muste; dupa ce au muscat nu mai functioneaza. Poate fi util sa recunoasteti mersul capusei pe piele: un mers lent, cu pasi rari. Se pot simti. Si bineinteles trebuie evitata iarba mai mare, tufele, pentru ca pe acolo se urca. Capusele stau pe firul ierbii si pe alte plante, uneori pot fi vazute la varful firului cu 2 picioare desfacute ca sa se agate usor. Dar unele nu pot fi vazute decat foarte greu: "larvele" sunt negre si au cam 1 mm sau mai putin. E greu cu capusele. Ar trebui stabilit cum ajung acolo. Probabil sunt plimbate de ceva animale: caprioare, mistreti, soareci, pasari... Banuiesc ca pasarile, mai ales mierlele, le mai si mananca.
3 7
Gigi Kent • 2021-06-06 12:59:51
Sa dea Plicusor Ban cate un vibrator fiecarui locuitor al capitalei.
8 7
pehash • 2021-06-06 13:55:52
O gramada de mistreti prin parcurile din Bucuresti. Ii recunosti usor dupa burtoiul din care par ca se vor naste tripleti si mersul leganat. ;) Cainii si oile sunt principalii vectori de capuse in mediul rural. La oras, sobolanii. Pasarile mai putin, ca isi pot curata singure penajul.
1 11
Gigi Kent • 2021-06-06 12:57:29
Mi se pare ca orice subiect din aceasta zona (capuse, tantari, sobolani, gunoaie, gropi etc.) nu sunt interesante pentru cititorii Hotnews.ro, chiar daca traiesc in capitala. Mai bine ziceti cu "caracatita Firea-Pandele" sau "valiza lui Dragnea". Asta cu valiza de la Teldrum e chiar de interes national. Ma gandesc ca problemele din Bucuresti se includ la capitolul "costuri acceptabile" sa i-o "tragem" lui Firea-PSD. Si pentru ca tot e Duminica, o gluma draguta despre Plicusor Morman Ban, primarul Bucurestilor: "De când e Nicușor Dan primar nici vara nu avem căldură."
12 12
VOX. • 2021-06-06 16:38:30
Deci si jungla si capusele sunt bune. Cel ce nu e de acord, e postac rus, platit in ruble.
6 5
Freeman • 2021-06-06 17:37:01
Si taiati copacii din Bukurestabad ca sa nu cada pe masini. Ce fac austriecii , germanii sau elvetienii, sau scandinavii, ca orasele lor sunt pline de pajisti? Ce subiect inutil. La fel ca toaletarea si taierea copacilor din Bucurestistan si pavelarea tuturor spatiilor verzi care au scapat de lacomia dezvoltatorilor din mafia imobiliara.
3 7
Mihai_P1 • 2021-06-07 09:04:52
Nu trebuie asfaltat tot, iarba e buna, doar ca trebuie tunsa in zone cu capuse. De pe iarba mica se iau mai greu, de pe iarba mare mai usor. Si cu copacii nu cred ca e o problema. Am mai auzit ca ar fi luat cineva din copaci, insa capusele nu se urca asa sus, sa ajunga la cativa metri inaltime, deci ma indoiesc. Ar fi posibil totusi daca s-au urcat de pe un animal.
2 2
Romy • 2021-06-06 19:37:38
Eu personal nu am auzit ca mușcătura de căpușă sa fie urgență medicală în nici o țară. Normal toate supermarketurile și farmaciile ar trebui sa aibă pensete pentru extragerea căpușelor. Eu personal am așa ceva și am folosit-o de câteva ori. Apoi după aproximativ 3 săptămâni e recomandat un test pentru detectarea bateriei borelia - fie auto-test fie test in laborator. Bineînțeles dacă după mușcătură apare febră, atunci poate ar putea fi urgență medicală. Ce mă sperie este că articolul are, din câte știu eu, informații false legate de extracție. Niciodată nu ar trebui învârtit nimic. Se apuca de cap, cât mai aproape de piele și se extrage drept, in sens invers mușcăturii. Orice alta metodă de extracție ( foc, substanțe, etc) sunt cu mult mai periculoase.
1 7
atc • 2021-06-07 14:48:38
E foarte simpla procedura ta! Mult mai complicat e sa faci dezinsectia la timp si "cosirea" buruienilor. Mai ales a celor noi, instalate in Primaria Generala
0 1
Ochiana • 2021-06-06 20:58:24
bucurestenii vor trebui sa suporte cativa ani niste mici neplaceri..... Au inceput sa curga articolele cu "vai, ne inunda buruienile, tantarii, capusele etc..." asta pentru ca niste baieti destepti au fost abonati zeci de ani la contracte grase cu primariile pentru starpirea buruienilor, tantarilor si altor animalute cu doua sau mai multe picioare. Pana se va face ordine si curatenie in aceasta mafie a baietilor destepti abonati la primarie, bucurestenii ar trebui sa indure vreo doi-trei ani de mici neplaceri diverse. Dar altfel nu poti face curatanie. De undeva trebuie inceput.
0 2
Mihai_P1 • 2021-06-07 09:09:04
Pe bune, cand preiei o cotzcaraie de interese, cu firme abonate etc. primul lucru pe care il faci e audit. De preferat cu 1-2 firme fara legatura cu institutia. Apoi sesizare la parchet. Dupa ce toate penalitatile ajung la procurori te poti apuca de treaba, da capo. Altfel risti sa fii prins in cotzcaraie sau sa devii responsabil pt. ceva inceput de predecesori. Ar trebui sa existe un parchet special pt. curatarea institutiilor statului. Un fel de Directia Nationala Wash-n-go.
1 1
pehash • 2021-06-07 13:57:58
Uiti ca PSD a controlat parlamentul din 2012 pana in 2020?.. O gramada de legi au fost scrise sau modificate pentru a permita acest jaf generalizat. Nu mai e nimic de sesizat la parchet. Banii s-au irosit perfect legal.
0 1
2021-06-07 09:02:23
2 2
INTERVIURILE HotNews.ro