Dan Barna: Vom avea o nouă lege a pensiilor. Vârsta de pensionare trebuie calibrată cu speranţa de viaţă - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2171miercuri 22 sep 2021

Dan Barna: Vom avea o nouă lege a pensiilor. Vârsta de pensionare trebuie calibrată cu speranţa de viaţă

de V.M. Miercuri, 26 mai 2021, 18:21
- a A+
Imagine
Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte al USR PLUS, a declarat că la Ministerul Muncii se lucrează în prezent la o nouă lege a pensiilor, deoarece acest sistem nu poate să rămână "sustenabil" fără unele modificări, în contextul în care generaţiile numite "decreţei" se îndreaptă spre vârsta de retragere din activitate, notează Agerpres.


"Este un angajament ferm al actualei coaliţii. Vom avea o nouă lege a pensiilor care va păstra greutatea sistemului de pensii în construcţia bugetară", a afirmat Barna, miercuri, la Palatul Parlamentului.

Întrebat despre egalizarea vârstei de pensionare şi majorarea nivelului de cotizare, Barna a spus: "Nu se regăsesc aceste aspecte definite în ceea ce avem în programul de guvernare şi ceea ce se regăseşte în PNRR. Vom avea o nouă lege a pensiilor".


El a explicat că "speranţa de viaţă a crescut peste tot". "De fapt, este o politică la nivel european, cel puţin se regăseşte în toate statele, dar nu este un angajament pe această componentă în momentul de faţă, angajamentul ţine doar de o nouă lege a pensiilor", a menţionat Dan Barna.

"În România este nevoie de o nouă lege a pensiilor, tocmai pentru că şi aici s-au schimbat elementele demografice care erau valabile acum 10 sau 15 ani. (...) Nici eu nu am spus aşa ceva (că s-ar modifica vârsta de pensionare - n.r.). Am spus că, în momentul de faţă, vorbim de o nouă lege a pensiilor şi că acest element, care trebuie cumva calibrat cu speranţa de viaţă, este o realitate la care ne uităm. (...) Este o temă importantă. Sunt convins că fiecare român înţelege. Din moment ce astăzi suntem în situaţia să tot reglăm pensiile din urmă, (...) să recalculăm punctul de pensie şi avem acest mecanism care creează dezechilibre, este nevoie de o nouă abordare a întregului sistem. Uitându-ne şi pe ceea ce se întâmplă cu acele generaţii numite "decreţei", care se îndreaptă spre vârsta de pensionare, sistemul nu poate să rămână sustenabil dacă nu facem aceste modificări", a adăugat vicepremierul.
41287 de afisari"echitabila"
sentenced [utilizator], Miercuri, 26 mai 2021, 19:58
+90/102
Dupa 50 de ani deja devine din ce in ce mai greu sa te angajezi, asadar exista posibilitatea ca in ultimii 20 de ani de munca sa ne zbatem prin tot felul de joburi mediocre (paznici pe la supermarketuri), iar cand ne vine randul sa luam pensia vom lua o pensie mediocra 3-4 ani dupa care o mierlim. Se poate numi asta viata, echitate?
Ca tot vorbim de echitate, vor incepe si smecherii sistemului sa se pensioneze la minim 65 de ani, sau crestem varsta de pensionare pentru fraieri in timp ce aristocratia bugetara se va pensiona la 50 de ani sau mai devreme?
Sclavii sa lucreze mai mult
ready4war [utilizator], Miercuri, 26 mai 2021, 18:45
+68/78
Adica sclavii trebuie sa lucreze mai mult pentru ca banii nu le ajung specialilor si esentialilor.
Incepeti naibii prin a abroga pensionarea la 40 de ani a politistilor si taierea pensiilor speciale, altfel iese cu scandal.
Nu o sa faceti decat sa ii incurajati pe aia care sustin sistemul de pensii sa emigreze sau sa lucreze la negru.
inca 83 de comentarii comenteaza